اخباراخبار صنفیویژه

۴ قتل و ۱۰ سوءقصد به وکیل دادگستری بخشی از آمار وکلای در معرض خطر در ایران ۱۴۰۱ است

بنیاد حقوقی و قضایی– براساس آمار و اخبار منتشر شده، سال ۱۴۰۱ بیشترین میزان حادثه و سوء قصد علیه وکلا در دهه گذشته اتفاق افتاده است.

به گزارش بنیاد حقوقی و قضایی، صنف وکالت شاهد حداقل چهار قتل وکیل دادگستری، مرگ ناراحت کننده و عجیب دو وکیل زن جوان، ۱۰ سوءقصد(اعم از سوءقصد نافرجام و یا منجر به ورود جراحت) و حداقل دو مورد ورود خسارت به خودرو بوده است. هرچند این موارد صرفا مصادیقی است که رسانه‌ای شده است.

بیشتر بخوانید:

اگرچه در برخی از موارد بازداشت یا تعقیب کیفری وکلای دادگستری به سبب حمایت از حق دفاع مردم امر جدیدی نیست، اما سال ۱۴۰۱ آمار وکلای در معرض خطر به علت تعقیب کسر قابل توجهی از آنان بیش سال‌های گذشته بوده است.

پس از شکل گیری حوادث و اعتراضات پاییز سال گذشته، گزارش های متعددی از تعقیب کیفری وکلای دادگستری در گوشه و کنار کشور به دست بنیاد حقوقی و قضایی رسید. تعقیب و بازداشت هایی که شاید بیشترین آن مربوط به شهر تهران می‌شد.

بیشتر بخوانید:

با این وجود پایگاه خبری بنیاد حقوقی و قضایی در این گزارش صرفا به معرفی حوادث مربوط به سوءقصد علیه وکلا در سال ۱۴۰۱ که طیفی از آسیب رسانی به خودروی وکیل تا قتل وی را به خود اختصاص می‌دهد، یبسنده کرده است.

۱) ضرب و جرح وکیل امیر خضارتی

۵ اردیبهشت‌ماه سال گذشته، وکیل امیر شریفی خضارتی، عضو کانون وکلای دادگستری مرکز، مورد سوء قصد قرار گرفت. ۶ نفر با قمه و چوب از یک پژوی ۲۰۶ سفیدرنگ پیاده شده و شروع به تهدید، توهین و فحاشی و سپس به او حمله کرده و او را در جوی پهنی انداختند. متاسفانه وکیل خصارتی در این حادثه دچار خردشدگی بینی و کشیده شدن تاندون پا شد.

از نتیجه پیگیری‌های حقوقی خبری در دست نیست.

 ۲) ضرب و شتم وکیل مهران صادقی سراجی در مجتمع قضایی

۱۷ اردیبهشت‌ماه وکیل مهران صادقی سراجی، عضو کانون وکلای دادگستری مرکز، در مراجعه به یکی از شعب دادگاه تهران، مورد توهین و ضرب و شتم از سوی منشی دادگاه و سرباز آن مجتمع قضایی قرار گرفت.

علی رغم پیگیری های صورت گرفته توسط خود وکیل سراجی، وکیل مدافع او (محمدرضا صادقی‌نیا رودسری) و دکتر جلیل مالکی (رییس وقت کانون وکلای دادگستری مرکز)، شهادت شهود در دادگاه کارکنان دولت مورد پذیرش قرار نگرفت و قرار منع تعقیب صادر شد.

۳) سوءقصد به وکیل سیامک شمسی در اصفهان

۲۱ خردادماه ۱۴۰۱ وکیل سیامک شمسی، عضو کانون وکلای دادگستری مرکز، پیش از ورود به جلسه دادگاه یکی از موکلینش در شهر اصفهان مورد سوءقصد قرار گرفت. پشت و کمر این وکیل دادگستری در این حادثه بالغ بر ۵۰ بخیه خورد.

۴) حمله با شمشیر و چاقو به وکیل مجید شیبانی

۲۳ تیر ۱۴۰۱ وکیل مجید شیبانی، عضو کانون وکلای دادگستری خراسان، در شهر مشهد توسط عده‌ای با چاقو و قمه مجروح شد. سه نفر هنگام خروج او از منزل، با شمشیر و چاقو به وی حمله کردند و دست‌ها و پاهای این وکیل را مورد آسیب قرار دادند.

پیشنهادی :   دادگاه رسیدگی به جنایات منافقین| آغاز محاکمه ادمین شبکه‌های اجتماعی منافقین

اگرچه دکتر مجتبی زاهدیان، رییس کانون وکلای خراسان، در این خصوص با دادستان مرکز استان گفتگو و خواستار پیگیری سریع و برخورد قاطع با عوامل این جنایت شده بود، اما تاکنون نتیجه این پرونده مشخص نشده است.

۵) قتل وکیل محمودرضا جعفرآقایی

بامداد عاشورای ۱۴۰۱ شمسی( ۱۷ مرداد) وکیل محمودرضا جعفرآقایی در شهرستان شاهرود مورد سوءقصد با سلاح گرم قرار گرفت و در حضور پسر پنج ساله و همسرش به قتل رسید.

وکیل جعفرآقایی به اتفاق وکیل رسول کوهپایه زاده (وکیل سرپرست سابق محمودرضا جعفر آقایی) مشترکاً در پرونده‌ای اقتصادی در حال انجام وظیفه بودند. موکل پرونده از ماه قبل در بازداشت به سر می‌برد و به تازگی در خصوص وی کیفرخواست صادر شده بود.

۱۴اسفندماه سال گذشته، وکیل رسول کوهپایه‌زاده، وکیل مدافع مرحوم جعفرآقایی از دستگیری عامل اصلی قتل مرحوم جعفرآقایی خبر داد و از اجابت تظلم‌خواهی توسط رئیس قوه قضائیه تقدیر کرد. وکیل جعفرآقایی به اتفاق وکیل رسول کوهپایه زاده (وکیل سرپرست سابق محمودرضا جعفر آقایی) مشترکاً در پرونده‌ای اقتصادی در حال انجام وظیفه بودند. موکل پرونده از ماه قبل در بازداشت به سر می‌برد و به تازگی در خصوص وی کیفرخواست صادر شده بود.

۶) حمله و سوء قصد به وکیل عسگر صادق و دستگیری ضارب

۵شهریورماه وکیل عسگر صادق هنگام خروج از دفتر کارش مورد حمله و سوء قصد شخص ناشناس قرار گرفت و علی‌رغم جراحات متعدد وارده، زنده ماند.

براساس آخرین اخبار منتشر شده، پیرو پیگیری ریاست کل دادگستری استان، دادستان عمومی و انقلاب و مجموعه های قضایی استان و تلاش مجموعه های انتظامی ضارب طی عملیات پلیس انتظامی دستگیر و به جرم خویش اعتراف کرد.

۷) قتل وکیل نصیر فرخ‌نژاد

۱۸ شهریورماه ۱۴۰۱ وکیل نصیر فرخ نژاد، وکیل مرکز وکلا در شهر خرم آباد و کاندیدای ادوار شورای این شهر، با مراجعه فردی از خانه بیرون رفت و با خودروی شخصی خود منزل را ترک کرد.

بعد از یک روز بی خبری و با پیگیری رسمی، پیکرش درحای پیدا شد که با ضربات متعدد سلاح سرد (چاقو) به قتل رسیده بود و خودروی وی نیز در حالیکه صندلی های آن خون آلود بوده کشف شد.

از نتیجه پیگیری‌های حقوقی اولیای دم وی خبری در دست نیست.

۸) قتل محسن برهمند کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه کرمان

۹مهرماه ۱۴۰۱ محسن برهمند، کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه استان کرمان ، طی یک سوءقصد مسلحانه توسط عده ای ناشناس و با سلاح گرم به قتل رسید.

اگرچه مسئولین مرکز مشاوران اصل این حادثه را تایید کردند اما مشخص نشد که این حادثه در راستای انجام وظایف وکالتی وی بود یا خیر.

از نتیجه پیگیری‌های حقوقی اولیای دم وی خبری در دست نیست.

۹) سوءقصد به وکیل فرداد حیدرنیا

۱۰ آبان‌ماه سال ۱۴۰۱ زمانی‌که وکیل فرداد حیدرنیا، عضو کانون وکلای دادگستری گیلان و مدرس دانشگاه، پس از خروج از محل کار و در حال بازگشت از فروشگاهی در نزدیکی دفتر وکالتش مورد حمله ناگهانی ۳ فرد ناشناس قرار گرفت.

پیشنهادی :   برگزاری دادگاه ۷ هزار نفری پرونده قتل پسر جوان تهرانی

وکیل حیدرنیا برخی افراد درگیر در پرونده های قبلی خود را مظنون به انجام این حمله می دانست چرا که قبلاً توهین و تهدیداتی علیه وی در ساختمان دادگستری صورت گرفته بود.

۱۰) ضرب و جرح یک وکیل در فاصله ۱۰۰ متری کانون وکلای مرکز

۲۳ آبان ماه ۱۴۰۱ اخباری مبنی بر ضرب و جرح یک وکیل دادگستری در تهران مقابل ورودی ساختمان کانون وکلای مرکز منتشر شد. اگرچه نام این وکیل منتشر نشد اما براساس گفته نایب رییس کانون وکلای مرکز، شکایتی علیه این وکیل مطرح شده بود و او به دادسرا مراجعه کرده بود.

در دادسرا با توافقاتی که حاصل شده بود، اختلاف حل و صورت جلسه شده بود. اما حین خروج وکیل مذکور از کانون، در فاصله ۱۰۰ متری، مورد حمله قرار گرفت و مجروح شد.

۱۱) مرگ نرگس خرمی فرد در مشهد

وکیل نرگس خرمی فرد بر اساس اطلاعات عمومی منتشر شده در سامانه آرامستان های مشهد در تاریخ ۱۱ آذر ۱۴۰۱ فوت کرده و در بلوک ۶۲ بهشت رضای مشهد دفن شده است.

برخی رسانه های خارجی و افراد ادعاهایی در مورد ارتباط درگذشت وکیل خرمی فرد با حوادث اخیر مطرح کرده اند، که هیچ منبع رسمی یا رسانه مستقل یا منابع آگاه موثق از جمله خانواده وی چنین موضوعی را تایید نکرده اند. آن طور که شنیده می شود خانواده وکیل خرمی فرد علت فوت وی را بدون توضیحات بیشتر «ایست قلبی» اعلام کرده اند.

۱۲) مجروح شدن وکیل وحید مهرادی فر با چاقو

۲۲ آذرماه ۱۴۰۱ وکیل وحید مهرادی فر، عضو کانون وکلای البرز، مورد جرح چاقو از سوی فردی ناشناس قرار گرفت که سبب مجروح شدن و آسیب جدی به صورت و گوش وی شد.

حادثه از این قرار بود که وی پس از اتمام جلسه رسیدگی در مجتمع شهید مدنی تهران و هنگام پارک خودرو در حوالی مجتمع یک شورای حل اختلاف تهران و دقیقا ۳۰۰کتر بالاتر از کلانتری دربند مورد حمله فردی با پوشش ماسک قرار گرفت و بخشی از صورتش آسیب دید. همچنین گوش وی از وسط بریده شد.

۱۳)قطع انگشت و جرح گردن یک وکیل دادگستری در تهران

۴ دی‌ماه ۱۴۰۱، نایب رییس کانون وکلای مرکز در یک استوری اینستاگرام از وقوع حادثه حمله به یک وکیل دادگستری خبر داد و از ذکر نام وی امتناع کرد.

در این حادثه وکیل مضروب دچار صدمه شد و گردنش به اندازه ۲۰سانتی متر دچار پارگی شد و بخیه خورد. علاوه بر این انگشت وی نیز قطع شده بود و پیوند خورد. گفتتی است که تحلیل وکیل مضروب از عاملین این واقعه این بود که متهم مربوط به طرف یکی از پرونده های وی بوده است.

۱۴) آتش زدن خودروی وکیل ایمان شالوئی با سلاح کوکتل مولوتف

۱۲ دی ماه خودروی وکیل ایمان شالوئی، عضو کانون وکلای دادگستری خوزستان، با سلاح کوکتل مولوتف آتش گرفت. براساس فیلم های دوربین مدار بسته دو نفر سوار بر یک موتور و با سر و صورت بسته با استفاده از یک دبه ۴ لیتری بنزین و سلاح کوکتل مولوتف قصد آتش زدن خانه را داشتند اما موفق نشدند.

پیشنهادی :   جزئیاتی از بازداشت و آزادی وکیل سارا حمزه زاده در شاهرود

وکیل شالوئی در گفتگو با بنیاد حقوقی و قضایی اعلام کرده بود که اقدام از سوی طرف مقابل موکل است؛ چرا که دو ماه پیش به همین شیوه خانه موکلش را نیز به آتش کشیدند. موضوع این پرونده قتل، تیراندازی و امور ملکی است.

۱۵) مرگ دکتر مریم السادات آروین

وکیل مریم السادات آروین که محل استقرار وی در سایت حامی وکیل شهر بابک استان کرمان درج شده است، اوایل آذر ماه ۱۴۰۱ (احتمالا ۶ آذر) و در پی ناآرامی های اخیر ایران بازداشت شد.

گفتنی است این وکیل دادگستری روز ۲۱ آذر ۱۴۰۱ با صدور قرار قبولی کفالت از زندان آزاد شده بود و ۱۹ بهمن‌ماه خبر درگذشتش منتشر شد.

دادستان سیرجان علت مرگ این وکیل دادگستری را خودکشی اعلام کرد.

۱۶)اسیدپاشی روی خودروی وکیل اکرم اسلامی

۳ اسفندماه خودروی وکیل اکرم اسلامی، عضو کانون وکلای دادگستری مرکز، مورد اسیدپاشی قرار گرفت. لازم به ذکر است در تاریخ ۳ مهرماه ۱۴۰۰ نیز خودرو‌ی این وکیل دادگستری مورد اسیدپاشی قرار گرفته بود و علی‌رغم اینکه مرتکب را می شناسد اما به علت نداشتن دلیل و مدارک کافی برای ارئه به مرجع قضایی موفق به دستگیری آن شخص نشده است.

۱۷)قتل یک وکیل زن توسط همسرش به دلیل اختلافات شخصی

 ۱۵ اسفندماه یک زن وکیل دادگستری در پارکینگ خانه اش در خیابان ایرانشهر تهران با شلیک سه گلوله به قتل رسیده است. براساس اطلاعات به دست آمده مشخص شد که مقتول با همسرش اختلافات خانوادگی شدید داشت.

البته قاتل پس از قتل همسرش، خودزنی کرد و بر اثر شدت جراحات وارد شده در مسیر بیمارستان جان باخت.

۱۸) سوءقصد به دادستان انتظامی کانون وکلای کردستان

۲۲ اسفندماه وکیل هانا ذکری، دادستان انتظامی کانون وکلای کردستان، مورد سوءقصد قرار گرفت. این وکیل دادگستری در پایان جلسه دادرسی در اواخر سال گذشته در شهرستان مریوان، بعد از خروج از دادگستری و در یک خیابان بالاتر از آنجا از سوی طرف مقابل پرونده مورد شلیک گلوله قرار گرفت.

لازم به ذکر است مصادیق یاد شده صرفاً شامل سوء قصدهایی می‌شود که در سال ۱۴۰۱ رسانه ای شده است.

اگرچه آمار ارائه شده بخش کوچکی از میزان خشونت علیه وکلای دادگستری در سال ۱۴۰۱ می‌باشد، لیکن همین مقدار نیز نسبت به سال های متمادی گذشته بی سابقه بوده است. برای مثال در سال ۱۴۰۰ گزارشی از قتل وکلای دادگستری وجود نداشته و در سال ۱۳۹۹ نیز دو مورد قتل و چهار مورد ضرب و جرح وکیل گزارش شده است.

با این وجود هنوز سیاست و رویکرد اسکودا و کانون‌های وکلای دادگستری در خصوص حمایت از جان و مال وکلای دادگستری مشخص نیست. از سوی دیگر معلوم نیست آیا نهاد وکالت برنامه‌ای برای رایزنی با نمایندگان مجلس و تقدیم طرح حمایتی از وکلای دادگستری دارد یا خیر؟

از رایزنی‌های مدیران صنفی در ملاقات با مسئولان دستگاه قضا به منظور رفع این خطرات نیز خبری در دست نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *