دانستنی های حقوقی

 ثبت علامت تجاری – ثبت اسم تجارتی – ثبت اختراع

نکات مهم ثبت علامت تجاری و ثبت اختراع

علامت تجاری

نشانی است که به وسیله آن کالاهای تولیدی یا خدمات ارائه شده توسط شخص حقیقی یا بنگاه اقتصادی را از سایر اشخاص و بنگاه ها متمایز می کند.

قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری در ماده ۳۰ (اصل پنجم) علامت تجاری را اینگونه تعریف کرده است:

علامت‌، علامت جمعی و نام تجاری عبارتند از:

الف- علامت یعنی هر نشان قابل رؤیتی که بتواند کالا‌ها یا خدمات اشخاص حقیقی یا حقوقی را از هم متمایز سازد.

ب- علامت جمعی یعنی هر نشان قابل رؤیتی که با عنوان علامت جمعی در اظهارنامه ثبت معرفی شود و بتواند مبدأ و یا هرگونه خصوصیات دیگر مانند کیفیت کالا یا خدمات اشخاص حقیقی و حقوقی را که از این نشان تحت نظارت مالک علامت ثبت شده جمعی استفاده می‌کنند متمایز سازد.

ج- نام تجارتی یعنی اسم یا عنوانی که معرف و مشخص کننده شخص حقیقی یا حقوقی باشد.

نکته – حق استفاده انحصاری از یک علامت به کسی اختصاص دارد که آن علامت را طبق مقررات این قانون به ثبت رسانده باشد.

نکته – با استفاده از ثبت علامت تجاری، مشتریان و حتی شرکت ها، قادر خواهند بود که محصولات بنگاه های اقتصادی مختلف و خودشان را از یکدیگر متمایز نمایند. ثبت علامت، شرکت ها را توانمند می سازد تا به این طریق وجهه و اعتبار خاص خودشان را کسب کنند و همگان با آن نام، آنها را می شناسند. شرکتها برای اعطای نمایندگی گریزی از داشتن علامت تجاری ندارند. همچنین شرکتها از طریق ثبت علامت تجاری می توانند برای دریافت وام، سرمایه گذاری و اعطای آن در قالب حق امتیاز به اشخاص ثالث و غیره اقدام کنند. ثبت علائم تجاری برای شرکتها یا اشخاص، به آنها حق استفاده انحصاری از آن علامت را می دهد.

پیشنهادی :    آشنایی با شغل وکالت دادگستری - انواع وکیل دادگستری

نکته – ثبت اختراع در حال حاضر از طریق سامانه اداره کل ثبت اختراعات و مالکیت صنعتی به نشانی www.ssaa.ir انجام می پذیرد. متقاضی به سامانه مراجعه و پس از ثبت نام، اظهارنامه مربوط را تکمیل می کند و برای بررسی به اداره ثبت اختراعات و مالکیت صنعتی ارسال می نماید و پس از انجام مراحل بررسی و در صورت احراز شرایط لازم تقاضای مطرح شده ثبت و گواهینامه ثبت اختراع به نام متقاضی صادر می شود.

 

ثبت اختراع

اختراع نتیجه فکر فرد یا افراد است که برای اولین بار فرآیند یا فرآورده ای خاص را ارائه می کند و مشکلی را در یک حرفه، فن، فن آوری، صنعت و مانند آن ها حل می نماید.

اختراعی قابل ثبت است که حاوی ابتکار جدید و دارای کاربرد صنعتی باشد. ابتکار جدید عبارت است از آنچه که در فن یا صنعت قبلی وجود نداشته و برای دارنده مهارت عادی در فن مذکور معلوم و آشکار نباشد و از نظر صنعتی‌، اختراعی کاربردی محسوب می‌شود که در رشته‌ای از صنعت قابل ساخت یا استفاده باشد. مراد از صنعت‌، معنای گسترده آن است و شامل مواردی نظیر صنایع‌دستی‌، کشاورزی‌، ماهیگیری و خدمات نیز می‌شود.

 

گواهینامه اختراع

گواهینامه اختراع، سندی است که اداره مالکیت صنعتی برای حمایت از اختراع صادر می‌کند و دارنده آن می‌تواند از حقوق انحصاری بهره‌مند شود.

اختراعات غیرقابل ثبت

موارد زیر از حیطه حمایت از اختراع خارج است:

الف ـ  کشفیات، نظریه های علمی، روشهای ریاضی و آثار هنری.

ب ـ  طرحها و قواعد یا روشهای انجام کار تجاری و سایر فعالیتهای ذهنی و اجتماعی.

ج ـ  روشهای تشخیص و معالجه بیماریهای انسان یا حیوان.

پیشنهادی :   قانون وکالت - مواد 4 و 5

 – این بند شامل فرآورده های منطبق با تعریف اختراع و مورد استفاده در روشهای مزبور نمی شود.

د ـ  منابع ژنتیک و اجزاء ژنتیک تشکیل دهنده آنها و همچنین فرآیندهای بیولوژیک تولید آنها.

هـ ـ آنچه قبلاً در فنون و صنایع پیش بینی شده باشد. فن یا صنعت قبلی عبارت است از هر چیزی که در نقطه ای از جهان ازطریق انتشار کتبی یا شفاهی یا ازطریق استفاده عملی و یا هرطریق دیگر، قبل از تقاضا و یا درموارد حق تقدم ناشی از اظهارنامه ثبت اختراع ، افشاء شده باشد. درصورتی که افشاء اختراع ظرف مدت شش ماه قبل از تاریخ تقاضا یا در موارد مقتضی قبل از تاریخ حق تقدم اختراع صورت گرفته باشد، مانع ثبت نخواهد بود.

و ـ اختراعاتی که بهره برداری از آنها خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی و اخلاق حسنه باشد.

چگونگی ذکر نام مخترع در گواهینامه اختراع و نحوه تعلق حق اختراع ثبت شده 

الف ـ حقوق اختراع ثبت شده منحصراً به مخترع تعلق دارد.

ب ـ اگر افرادی به صورت مشترک اختراعی کرده باشند، حقوق ناشی از اختراع مشترکاً به آنان تعلق می گیرد.

ج ـ هرگاه دو یا چند نفر، مستقل از دیگری اختراع واحدی کرده باشند، شخصی که اظهارنامه اختراع خود را زودتر تسلیم کرده و یا درصورت ادعای حق تقدم هرکدام بتوانند اثبات کنند که در تاریخ مقدم اظهارنامه خود را به صورت معتبر تسلیم کرده اند، مشروط بر این که اظهارنامه مذکور مسترد یا رد نگردیده یا مسکوت گذاشته نشده باشد، حق ثبت اختراع را خواهند داشت.

د ـ حقوق ناشی از اختراع ثبت شده قابل انتقال است و درصورت فوت صاحب حق به ورثه او منتقل می شود.

هـ ـ درصورتی که اختراع ناشی از استخدام یا قرارداد باشد، حقوق مادی آن متعلق به کارفرما خواهد بود، مگر آن که خلاف آن در قرارداد شرط شده باشد.

پیشنهادی :    شکایت از بدهکار برای مطالبه و گرفتن وجه نقد و طلب !

و ـ نام مخترع در گواهینامه اختراع قید می شود مگر این که کتباً از اداره مالکیت صنعتی درخواست کند که نامش ذکر نشود. هرگونه اظهار یا تعهد مخترع مبنی بر این که نام شخص دیگری به عنوان مخترع قید گردد، فاقد اثر قانونی است.

 

مدارک لازم جهت ثبت اختراع به نام شخص حقیقی

۱- اظهارنامه ثبت اختراع.

۲- شرح و توصیف اختراع، به منظور بیان جزئیات و ذکر اجراء و قسمتهای مختلف مورد ادعای مخترع قرار گیرد چگونگی عملکرد و کارکرد اختراع به صورت مشروح است.

۳- ادعا و خلاصه اختراع: منظور بیان قابلیت ها و ویژگی هایی است که منحصراً اساس ادعای مقتضی ثبت اختراع را تشکیل می دهند.

۴- نفشه اختراع: در صورتی که مورد ادعا وسیله یا قطعه ای باشد، ارایه نقشه فنی و گویا الزامی است و در صورتی که مورد ادعا ترکیب باشد، ارائه فرمالاسیون الزامی می باشد.

۵- فتوکپی شناسنامه مخترع (یا مخترمین)

۶- وکالتنامه دادگستری در صورتی که تقاضا به وسیله وکیل دادگستری به عمل آید.

 

مدارک لازم جهت ثبت اختراع به نام شخص حقوقی

علاوه بر مدارک بالا (موارد ۱ تا ۴) فتوکپی شناسنامه داندگان حق امضا مجاز در شرکت یا مؤسسه طبق آخرین روزنامه رسمی؛ فتوکپی روزنامه رسمی شرکت یا مؤسسه با آخرین تغییرات درخصوص اعضای هیئت مدیره و دارندگان حق امضا مجاز شرکت؛ ارائه معرفی نامه بر روی سربرگ شرکت با امضا دارندگان حق امضا و مهر شرکت در صورت معرفی نماینده وکالتنامه وکیل دادگستری در صورتی که تقاضا به وسیله وکیل دادگستری به عمل آید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *