دانستنی های حقوقی

 طرح طبقه بندی مشاغل

طرح طبقه بندی مشاغل

  |  

بازدید: ۱۹۹۷

  |  

امتیاز: Article Rating

ارتقا مشاغل وکیل اداره کار 

فقدان نهاد صنفی کارگری توانا و قدرتمند در هر شرکت و کارخانه ای باعث بروز تخلفات ریز و درشت کارفرما در خصوص اجرا نکردن قوانین حمایتی مصوب وزارت کار گردیده است که یکی از آنها اجرا نشدن طرح طبقه بندی مشاغل است که به طور مشخص باعث ارتقاء شغلی کارگران می گردد.
طرح طبقه‌بندی مشاغل چیست؟ این طرح چه تأثیری بر حقوق و مزایا دارد؟ آیا تمام کارگاه‌ها موظفند طرح طبقه‌بندی مشاغل را اجرا کنند؟

بر اساس ماده ۴۸ قانون‌کار، «به منظور جلوگیری از بهره‌کشی از کار دیگری، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است نظام ارزیابی و طبقه‌بندی مشاغل را، با استفاده از استاندارد مشاغل و عرف مشاغل کارگری در کشور، تهیه نماید و به مرحله اجرا درآورد.» طرح طبقه‌بندی مشاغل در قوانین و مقررات پیشین نیز مورد توجه قرار گرفته‌بود. 

پیشنهادی :    وکیل خوب برای طلاق توافقی در اصفهان – ایران

به عنوان نمونه، قانون «اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل در کارگاه‌ها، اسفندماه سال ۱۳۵۲ به تصویب رسید. طبق مقررات اجرایی این طرح، کارشناسان مورد تأیید وزارت کار، با مراجعه به کارگاه‌ها و بررسی مشاغل و وضعیت هر یک از شاغلان و نیز، با در نظر گرفتن چهار زمینه مهارت‌ها، مسئولیت‌ها،کوشش‌ها و شرایط کار، جایگاه آن‌ها را در گروه‌های بیست‌گانه طبقه‌بندی مشاغل تعیین می‌کنند. بر اساس مقررات، پس از تعیین «گروهِ» کارگرِ شاغل در یک کارگاه، ضریبی به وی اختصاص پیدا می‌کند که با اعمال آن در حداقل دستمزد تعیین شده، توسط شورای عالی کار، میزان حداقل دستمزد فرد در یک گروه مشخص می‌شود. این ضریب، یک یا بیشتر از یک است و جز گروه اول، که حداقل دستمزد را می‌گیرند، در سایر گروه‌ها تأثیر مثبت دارد.

پیشنهادی :    اطلاع از شرایط، مراحل و احکام مطالبه نفقه زوجه

با افزایش حداقل دستمزد، سایر ضمائم مرتبط با آن در فیش حقوقی کارگر، مانند اضافه‌کار و حق‌شیفت، نیز تغییر مثبت خواهد داشت. اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل در تمام کارگاه‌ها الزامی است.

با توجه به بخشنامه شماره ۱۲۰۹۶ مورخ ۲/۹/۷۴ معاونت تنظیم روابط کار وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی و در اجرای ماده ۱ آئین نامه اجرایی تبصره ۱ ماده ۴۹ قانون کار واحد هایی که از ۱/۴/۱۳۷۵ به بعد به حد نصاب ۵۰ نفر کارگر یا بیش از آن می رسند، مشمول اجرای طرح می شوند و زمان رسیدن به حد نصاب ۵۰ نفر کارگر، زمان شمول اجرای طرح می باشد.

پیشنهادی :    نمونه دادخواست مطالبه مهریه و توقیف اموال

کلیه کارگران مشمول قانون کار در کارگاه ، اعم از دائم ، موقت ، فصلی… از زمانی که کارگاه حد نصاب لازم برای اجرای طرح طبقه بندی را داشته باشد، مشمول اجرای طرح می باشند.

مدت اعتبار طرح های طبقه بندی مشاغل محدود به زمان خاصی نمی باشد.

 

مطالب مرتبط با طرح طبقه بندی مشاغل: 

۱-نکات مهم قرارداد کار (قرارداد بین کارگر و کارفرما)

۲-مراجع حل اختلاف کارگر و کارفرما

۳-انواع قرارداد کار – قرارداد دائم، موقت، آزمایشی

۴-قانون کار وکیل کار

 

 

ایجاد شده توسط مسعود محمدی، وکیل پایه یک دادگستری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *