دانستنی های حقوقی

 پاسخ و دفاع در مقابل دعوا و شکایت مطالبه طلب و وجه

دفاع خوانده در مطالبه وجه

 

دفاع در مقابل ادعای مطالبه وجه – مطالبه طلب

  • مستند دعوای مطالبه وجه و طلب می تواند سند عادی، رسید بانکی، سند رسمی و یا شهادت باشد.
  • در صورت وجود هیچ یک از دلایل مذکور خواهان می تواند با طرح دعوا از دادگاه تقاضای اتیان سوگند بنماید و به تعبیر عامیانه از دادگاه بخواهد که طرف را به مقدسات سوگند دهند که بدهکار نیست.
  • دعوای مطالبه طلب در عین سادگی گاهی می تواند پیچیدگی های مخصوص خود را داشته باشد؛ مثل اینکه طلبکار با داشتن یک رسید عادی واریز وجه از طریق بانک اقدام به طرح دعوا و شکایت کند که در اینجا این اشکال پیش می آید که مدعی کیست و بار اثبات بر عهده کدام است.در این خصوص ماده ۲۶۵ قانون مدنی بیان مبهمی دارد که تفسیر های متفاوت از آن باعث ایجاد اختلاف و آشفتگی هایی در رویه عملی هم شده است.
  • درخواسته مطالبه وجه خواهان یا مدعی ممکن است دلایل مختلف یا متفاوتی داشته باشد که خوانده یا وکیل دادگستری وی حسب مورد ضروری است که دفاع مناسب انجام دهد.
  •  در صورتی که سند اثبات کننده طلب خواهان سند رسمی باشد جای هیچ گونه انکار و تردید وجود ندارد ولی خوانده یا وکیل دادگستری وی میتواند در مقابل آن ادعای جعلی بودن سند یا ادعای پرداخت یا سکوت نمایند. 
  •  در صورتی که خواهان دلیل مکتوب نداشته باشد و به شهادت شهود استناد کند خوانده یا وکیل وی میتواند شهود را جرح (منظور از جرح زیر سوال بردن عدالت شهود است در مقابل جرح، تعدیل است یعنی اثبات عدالت شهود توسط خواهان) نمایند. 
  •  همیشه بار اثبات دعوا با خواهان یا مدعی است. مدعی همیشه به کسی گفته میشود که خواسته وی برخلاف اصل و قاعده است. اصل بر این است که هیچکس به دیگری بدهکار نیست و به اصطلاح اصل بر برائت ذمه است. 
  •  اگر خوانده در مقام دفاع خود ادعای جدیدی مطرح کند، مطابق ماده ۱۲۵۷ قانون مدنی به این انقلاب دعوا گفته میشود و جای خوانده و خواهان عوض میشود و حال بار اثبات به عهده خوانده است. مثلا اینکه خوانده بگوید من بدهکار بوده ام ولی بدهی خود را پرداخت کرده ام در اینجا خوانده ادعایی کرده که آن را باید ثابت کند. 
  •  در صورتی که خواهان هیچ یک از دلایل فوق را نداشته باشد و به قسم (اتیان سوگند) استناد نماید، اگر خوانده به برائت ذمه خود سوگند یاد کند دعوا پایان یافته و حکم به رد دعوای خواهان صادر میشود و اگر خوانده سوگند نخورد خواهان میتواند بر طلبکار بودن خود قسم یاد نموده و در این فرض حکم به نفع وی و به ضرر خوانده صادر میشود.
پیشنهادی :    شرایط قانونی شکایت خیانت در امانت

 

 

دادخواست و رای مطالبه وجه و طلب

دادگاه : شعبه ۱۲۳ دادگاه عمومی تهران

کلاسه : ۸۲/۱۰۴۲

خواهان : آقای حسن …… فرزند غلامعلی شغل آزاد به نشانی تهران –شهرک مسعودیه ………… .

خوانده آقای محسن …….. فرزند علی اصغر  شغل آزاد  به نشانی : تهران – افسریه ………… .

خواسته مطالبه مبلغ ۰۰۰/۳۲۰/۲ ریال به انضمام هزینه های دادرسی و خسارات تاخیر تادیه و قرار تامین خواسته

دلایل و منضمات پیوست فتوکپی قرارداد اجاره به شرط تملیک به شماره ۳۶۹ مورخ ۳۰/۶/۸۰

شرح دادخواست دعوای مطالبه وجه

ریاست محترم دادگاه عمومی تهران

احتراما” به استحضار می رساند که خوانده محترم برابر قرارداد شماره … مورخ ۳۰/۶/۸۲ از اینجانب یک خط تلفن همراه به شماره ……. خریداری کرده که قرار بر این بوده که ماهیانه مبلغ ۵۸۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال پرداخت نماید که ۴ قسط موبایل مذکور را پرداخت ننموده است لذا از آن مقام محترم درخواست رسیدگی و صدور حکم به میزان خواسته را دارم.

پیشنهادی :    نمونه دادخواست اعسار و تقسیط مهریه

توضیحات 

در وقت مقرر قانونی به تاریخ ۸/۳/۸۳ به نشانی خوانده دعوی آقای … جهت ابلاغ وقت رسیدگی مراجعه گردید و مامور ابلاغ نتوانست نشانی خوانده دعوی را پیدا کند.

در وقت مقرر قانونی برگ اخطاریه وقت رسیدگی جهت حضور به علت عدم حضور خواهان در محل به استناد ماده ۶۹ قانون آئین دادرسی مدنی به شاگرد ایشان آقای …. ابلاغ گردید.

 

صورتجلسات دعوای مطالبه وجه

به تاریخ ۸/۶/۸۳ در وقت مقرر شعبه ۱۲۳ دادگاه عمومی تهران به تصدی امضا کننده ذیل تشکیل است پرونده کلاسه فوق تحت نظر است اوراق پرونده حاکیست اخطاریه خوانده بدون ابلاغ اعاده گردیده است . اخطاریه خواهان ابلاغ ولی در دادگاه حاضر نشده است لذا موجبات رسیدگی فراهم نمی باشد. پرونده با وقت نظارت به دفتر دادگاه ارسال تا نسبت به تکمیل دادخواست خواهان از جهت آدرس خوانده اقدام سپس به نظر دادگاه برسد

توضیحات 

به تاریخ ۱/۷/۸۳  به خواهان دعوا اخطار گردید که ظرف ده روز پس از ابلاغ جهت رفع نقص دادخواست به شعبه ۱۲۳ مراجعه نماید. خواهان دروقت مقرر در دادگاه حاضر و نسبت به رفع نقص (اعلام آدرس دقیق خوانده )اقدام نمود. در وقت مقرر قانونی به استناد ماده ۶۸ قانون آئین دادرسی مدنی برگ اخطاریه حاوی وقت رسیدگی جدید به خواهان ابلاغ گردید. در وقت مقرر قانونی به استناد ماده ۶۸ قانون آئین دادرسی مدنی برگ اخطاریه حاوی وقت رسیدگی به خوانده دعوا ابلاغ گردید.

به تاریخ ۱۷/۹/۸۳ در وقت مقرر شعبه ۱۲۳ دادگاه عمومی تهران به تصدی امضاءکننده ذیل تشکیل است پرونده کلاسه فوق تحت نظر است اوراق پرونده حکایت از ابلاغ اخطاریه طرفین دارد.خوانده حضور ندارد خواهان در دادگاه حاضر و اعلام می دارد خواسته مطالبه مبلغ ۲۳۲ هزار تومان وجه چهار فقره قسط فروش تلفن همراه می باشدتوضیح اینکه بنده یک خط تلفن همراه به خوانده به شرح اجاره به شرط تملیک فروخته ام که چهار قسط آن باقی مانده و هنوز پرداخت ننموده است لذا در صورت صدور حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ مزبور با احتساب هزینه دادرسی می باشم.

پیشنهادی :    احکام و مقررات عزل وکیل

دادگاه با بررسی اوراق پرونده و اظهارات خواهان ختم رسیدگی را اعلام و به شرح برگ جداگانه اقدام به صدور رای می نماید.

 

رای دادگاه مطالبه وجه و طلب

در خصوص دعوی خواهان آقای حسن …… فرزند غلامعلی به طرفیت خوانده آقای محسن ……فرزند علی اصغر به خواسته مطالبه مبلغ ۵۸۰/۰۰۰/۰۰۰ریال با احتساب هزینه دادرسی و خسارت تاخیر تادیه نظر به مدارک ارائه شده از ناحیه خواهان که دلالت بر فروش یک خط تلفن همراه به خوانده دارد و با تنظیم قرارداد مورخ ۸۱/۰۶/۳۰ آقای محسن ……. متعهد به پرداخت اقساط آن می باشد و نسبت به دعوای

مطروحه از ناحیه خواهان هیچگونه ایراد و اعتراضی ننموده است و دلیل بر پرداخت آن  ارائه نداده است لذا دادگاه دعوای خواهان به شرح فوق در مورد اصل خواسته و هزینه دادرسی را وارد تشخیص و مستندا” به مواد ۱۹۸و۵۱۹ قانون آئین دادرسی مدنی حکم به محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ ۵۸۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال اصل خواسته و مبلغ ۵۰/۰۰۰/۴۰۰ ریال هزینه دادرسی در حق خواهان می باشد. رای صادره غیابی و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه می باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *