کمبود قاضی در دستگاه قضایی
یکی از عوامل از بین رفتن اطاله دادرسی، وجود قاضی به تعداد کافی در دستگاه قضایی است،
|
بازدید: ۱۲۶۱
|
هنگامی که افراد به دیوان عدالت اداری مراجعه میکنند انتظار به حق دارند که در یک زمان منطقی و معقول به پرونده آنها رسیدگی شود و هیچ کس انتظار ندارد اگر امروز دادخواست خود را ارایه کرد، هفته آینده جواب بگیرد. ولی این انتظار وجود دارد که در نهایت ظرف سه تا شش ماه دیوان پاسخ دادخواست مطروحه را بدهد که البته انتظار به حقی است.وی با بیان اینکه خوشبختانه هیچ نوع کمکاری از سوی قضات دیوان عدالت اداری وجود ندارد، افزود: در حقیقت چند برابر استاندارد منطقی و معقول به قضات دیوان، کار و پرونده سپرده شده است؛ بنابراین پروندهای که باید طی سه یا چهار ماه به نتیجه برسد یک یا دو سال روند رسیدگی به آن به طول میانجامد. رییس دیوان عدالت اداری ادامه داد: از حدود پنج ماه گذشته تاکنون، حجم کارها در دیوان بسیار زیاد بود که به همین دلیل از قضات خواستیم بیشتر تلاش کنند؛ در نتیجه میزان آرای صادره افزایش یافت. وی با بیان اینکه «شاید برخی بگویند با استخدام و به کارگیری نیروی جدید این مشکل حل میشود»، تصریح کرد: برای استخدام نیرو باید مجوز لازم داده شود و بودجه لازم تعیین شود. منتظری با تاکید بر اینکه یکی از عوامل حذف اطاله دادرسی، در اختیار داشتن قاضی است، عنوان کرد: متاسفانه امروز در دستگاه قضایی از جمله دیوان عدالت اداری، کمبود قاضی کاملا مشهود است. زمانی که مسئولیت دیوان را بر عهده گرفتم ۱۰۵ قاضی در دیوان مشغول کار بودند، اما اکنون ۹۰ قاضی داریم. وی همچنین بیان کرد: اگر وظایف و مسئولیتهای قوه قضاییه را با مقدورات، امکانات و ظرفیت فعلی بسنجیم، معتقدم دوره آیتالله «آملیلاریجانی» یکی از دورههای خوب بوده و تلاشهای قابل توجهی صورت گرفته است. رییس دیوان عدالت اداری با بیان اینکه امیدواریم سیاستهایی که مقام معظم رهبری اتخاذ و بر اساس آن آیتالله «آملیلاریجانی» را منصوب کردند در دوره جدید تحقق یابد؛ تصریح کرد: به طور قطع آیتالله «آملی لاریجانی» در دوره دوم ریاست بر قوه قضاییه ضمن کسب تجربیات بیشتر، شناخت بهتری از دستگاه قضا پیدا کردهاند و باید توجه داشت که توانمندیهای موجود در دستگاه قضایی، توانمندی کمی نیست زیرا ما در قوه قضاییه ظرفیتهای بسیار ارزشمندی داریم و قضات بسیار خوب و سالمی در دستگاه قضایی مشغول به کارهستند اما مسئولیتها و وظایف بسیار سنگین است.
وجود ۹۰ هزار پرونده در دیوان عدالت اداری
منتظری در ادامه این گفتوگو درخصوص تعداد پروندههای موجود در دیوان عدالت اداری و وضعیت پروندههای ورودی و مختومه هم اظهار کرد: طبق آخرین آمار تقریبا بیش از ۹۰ هزار پرونده در دیوان عدالت اداری وجود دارد که خوشبختانه با برنامهریزیهای صورتگرفته، در دو ماه اخیر میزان پروندههای مختومه نسبت به پروندههای ورودی افزایش یافته است. وی ادامه داد: پیش از این همواره تعداد پروندههای ورودی به دیوان از تعداد پروندههای مختومه بیشتر بود اما در دو ماه گذشته با تلاش قضات توانستیم آمار مختومهها را از آمار ورودیها بالاتر ببریم. البته در مقایسه با ماه گذشته، تعداد پروندههای ورودی در ماه جاری کاهش یافته است و امیدواریم با سیاستی که امسال اتخاذ کردهایم، اقداماتی انجام دهیم تا تعداد پروندههای ورودی همچنان رو به کاهش باشد و افزایش نیابد. وی با تاکید بر اینکه کاهش تعداد پروندههای ورودی ارتباط بسیاری با تعامل با دستگاهها و نهادهای دولتی دارد، افزود: در صورتی که تعامل متقابل با دستگاهها وجود نداشته باشد، به اهدافمان برای کاهش ورودی پروندهها نمیرسیم؛ بر همین اساس به طور مرتب و مستمر با دستگاهها و نهادهای اجرایی در ارتباط هستیم و جلساتی برگزار میکنیم که خوشبختانه بیشتر دستگاهها نیز از این مسئله استقبال کردهاند و انتظار نیز همین است زیرا اگر سطح تعامل ارتقا یابد به نفع دستگاه، مردم و دیوان عدالت اداری است.
کاهش مراجعات حضوری مردم به دیوان
رییس دیوان عدالت اداری در خصوص اقدامات انجامشده برای تکریم ارباب رجوع نیز تصریح کرد: اقدامات قابل توجهی در این خصوص در دیوان عدالت اداری صورت گرفته که در حد مطلوب نیست زیرا از نظر فضای ساختمانی با مشکل و محدودیت مواجه هستیم. با وجود این مشکلات، تمام تلاش خود را انجام دادهایم تا مردم تا حد امکان به دیوان مراجعه نکنند زیرا رسیدگی به پروندهها در دیوان حضوری نیست مگر در موارد خاص . وی ادامه داد: بر این اساس تلاش کردیم تا دسترسی مردم به پروندهها از طریق اینترنت تسهیل شود و امروز هرکسی که در دیوان عدالت اداری پرونده دارد، میتواند از طریق اینترنت، از آخرین وضعیت پرونده خود مطلع شود. منتظری افزود: همچنین برای کاهش مراجعات مردم به دیوان بویژه از شهرستانها و استانهای دور از مرکز، به راهاندازی دفاتر دیوان در مراکز استانها اقدام کردیم؛ به طوری که امروز در تمامی استانهای کشور دفاتر دیوان عدالت اداری راهاندازی شده است و مردم میتوانند شکایات خود را به این دفاتر ارایه کنند. وی خاطرنشان کرد: از زمانی که مسئولیت دیوان عدالت اداری را بر عهده گرفتهام تعداد مراجعات به دیوان از۲ هزار نفر در روز به ۸۰۰ نفر در روز کاهش یافته است. رییس دیوان عدالت اداری در پاسخ به این پرسش که دیوان برای جذب قضات جدید برنامهای دارد یا خیر؟ اظهار کرد: طی مذاکراتی که با رییس قوه قضاییه داشتهایم، ایشان به ما قول مساعد دادند که این مشکل تا حدودی با اضافه شدن قضات جدید رفع شود. البته قضاتی که وارد دیوان میشوند باید حداقل ۱۰ سال سابقه کار قضایی داشته باشند. امیدواریم که ظرف امسال بتوانیم تعداد قابل توجهی قاضی جذب کنیم.
تعیین راهکار پرداخت مطالبات کارمندان دولت تا دو ماه آینده
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر مطالبات کارمندان از دولت که در این زمینه، دیوان عدالت اداری، دولت را محکوم کرده بود، گفت: در این خصوص با معاون رییس جمهور مذاکره و مکاتباتی صورت گرفت و قرار شد هیاتهای جداگانه از سوی دیوان عدالت اداری و دولت، این موضوع را بررسی و راهکار اجرای آن را تعیین کنند که امیدواریم طی یک تا دو ماه آینده راهکار پرداخت مطالبات کارمندان مشخص شود.
ایجاد شده توسط مسعود محمدی، وکیل پایه یک دادگستری