آرای هیات عمومی دیوان عدالت اداری

رای شماره ١١٧٧ هیات عمومی دیوان عدالت اداری

١٣٩٧/١١/١۶ ٩۵٠١١۵۵ شماره
بسمه تعالی

جناب آقای اکبرپور

رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل محترم روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران

با سلام

یک نسخه از رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره دادنامه٩۶٠٩٩٧٠٩٠۵٨٠١١٧٧ مورخ ١٧/١١/١٣٩۶ جهت درج در روزنامه رسمی به پیوست ارسال می گردد.

مدیرکل هیأت عمومی و هیأتهای تخصصی دیوان عدالت اداری ـ مهدی دربین

تاریخ دادنامه: ١٧ / ١١ / ١٣٩۶ شماره دادنامه:١١٧٧ کلاسه پرونده: ٩۵ / ١١۵۵

مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

شاکی: آقای امید محمدی

موضوع شکایت و خواسته: ابطال عوارض تمدید یا تجدید پروانه ساختمانی موضوع بخش ٢ فصل ٢ دفترچه تعرفه عوارض و بهای خدمات شهرداری کرج در سالهای ١٣٩۴ و ١٣٩۵ مصوب شورای اسلامی شهر کرج

گردش کار: شاکی به موجب دادخواستی ابطال عوارض تمدید یا تجدید پروانه ساختمانی موضوع بخش ٢ فصل ٢ دفترچه تعرفه عوارض و بهای خدمات شهرداری کرج در سالهای ١٣٩۴ و ١٣٩۵ مصوب شورای اسلامی شهر کرج را خواستار شده و در جهت تبیین خواسته اعلام کرده است که:

«ریاست محترم دیوان عدالت اداری

با سلام و دعای خیر

احتراماً، اینجانب امید محمدی در خصوص مصوبه شورای اسلامی شهر کرج مندرج در بخش ٢ فصل ٢ دفترچه تعرفه عوارض شهرداری کرج در سالهای ١٣٩۴ و ١٣٩۵ با عنوان «عوارض تمدید پروانه ساختمانی» به علت خروج شورا از حدود اختیار خود و تصویب مقرره بر خلاف مفاد قانونی درخواست ابطال مصوبه مذکور را به شرح ذیل به استحضار آن عالی مقام معروض می دارم تا بدین وسیله اجحاف اعمال شده در حق شهروندان برطرف گردد:

بخش اول: مشخصات مصوبه مورد اعتراض{مصوبه شورای شهر کرج در خصوص عوارض تمدید پروانه ساختمانهای نیمه کاره}: شورای اسلامی شهر کرج به موجب مصوبه ای مبادرت به تصویب مقرره ای نموده که طی آن اخذ عوارض تمدید پروانه ساختمانهای نیمه کاره را برخلاف مقررات قانونی تجویز کرده است: متن مصوبه شورای اسلامی شهر کرج مندرج در بخش دو فصل دو دفترچه تعرفه عوارض شهرداری کرج در سال ١٣٩۴ و ١٣٩۵ به شرح ذیل است «بخش ٢ فصل ٢ :عوارض تمدید یا تجدید پروانه ساختمانی: کسانی که قبل از اتمام اعتبار پروانه (مندرج در شناسنامه ساختمان) درخواست تمدید پروانه نمایند مشمول عوارض تمدید نبوده و پروانه برای یکسال تمدید می گردد. کسانی که بعد از اتمام اعتبار پروانه (مندرج در پروانه ساختمان) درخواست تمدید پروانه را بنمایند مشمول ١٠ %عوارض متعلقه روز بوده و پروانه برای یکسال تمدید می گردد (مرحله اول). کسانی که ظرف مدت یکسال (پس از تمدید مرحله اول بر اساس بندهای ١ و ٢ (عملیات ساختمانی آنها به پایان نرسیده و قبل از اتمام اعتبار درخواست تمدید پروانه ساختمانی را نمایند مشمول عوارض پروانه ساختمانی مرحله دوم به میزان ١٠ %از عوارضهای متعلقه روز بوده و می باید پرداخت نماید و در صورتی که درخواست تمدید پس از اتمام اعتبار باشد مشمول پرداخت ٢٠ %از عوارض متعلقه به نرخ روز می باشد. کسانی که پس از دو بار تمدید نسبت به اتمام بنا اقدام ننموده اند و جهت ادامه عملیات ساختمانی می باید پروانه صادره تمدید گردد مشمول ١٠ درصد عوارض تطویل برای هر سال که بیش از ۵٠ %عوارض پروانه نشود به نرخ روز می گردند. کسانی که اقدامی در جهت تمدید پروانه ننموده اند و گزارش مهندس ناظر ساختمانی مبنی بر اتمام عملیات بعد از وقت مقرر در مدت اعتبار پروانه ساختمانی باشـد می باید عوارضهـای متعلقه را بر اساس بنـدهای ٢ و ٣ و ۴ بـه نـرخ روز پرداخت نمایند.» با عنایت به دلایل و مستندات ذیل مصوبه مذکور مغایر با ضوابط و قوانین و مقررات است:

بخش دوم: مغایرت مصوبه با قوانین و خروج از اختیارات قانونی (مواد قانونی که ادعای مغایرت مصوبه با آن شده و دلایل و جهات اعتراض از حیث مغایرت مصوبه با قوانین و خروج از اختیارات مرجع تصویب کننده): دلایل غیر قانونی بودن وصول عوارض تمدید پروانه ساختمانی یا تأخیر اتمام ساختمان ١ـ مغایرت با آراء هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در ارتباط با عوارض تمدید پروانه ساختمانی یا تأخیر اتمام ساختمان، بر اساس دادنامه های متعدد هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در سالهای ١٣٨٠ ،١٣٨٣ و ١٣٩۵ ،تعیین و دریافت این نوع عوارض، خلاف قانون و خارج از حدود اختیارات شوراهای اسلامی شهرها تشخیص داده شده است. با توجه به این که دیوان عدالت اداری در آرایی مشابه اخذ چنین وجوهی در شهری دیگر را خلاف قانون قلمداد کرده حفظ حقوق شهروندی و اصل برابری افراد در برابر قانون و اصل عدالت مالیاتی {بند١۴ اصل ٣ و اصل ٢٠ قانون اساسی} و قاعده «هماهنگی و اصل وحدت رویه و ایجاد یکنواختی در نظام عوارض» مستند به ماده ١۴ آیین نامه وضع و وصول عوارض توسط شوراهای شهرها سال ١٣٧٨ نیز اقتضاء می کند وقتی اخذ عوارضی از شهروندان بخشی از این سرزمین که در مغایرت با قانون شناخته شده نمی توان اخذ همان وجه را از مردمان شهروندان دیگر جایز و قانونی قلمداد کرد. ابطالی های عوارض تمدید پروانه ساختمانی یا تأخیر اتمام ساختمان در آراء هیأت عمومی مرجع تاریخ دادنامه موضوع تصویب / ٢٣ / ١١ ١٣٨٠ ٣٣۶ در خصوص ابطال قسمت دوم بخشنامه شماره ٢.٣۴.٣.٨۵۵۶٨ مورخ ٨.۵.١٣٧۶ وزارت کشور عوارض تمدید پروانه ساختمانی بدون در نظر گرفتن عوارض صدور پروانه ساختمانی وزارت کشور / ١٣ / ١٠ ١٣٨٣ «تکلیف به اخذ مابه التفاوت عوارض در هنگام درخواست تمدید پروانه ساختمانی ۵١۵ پس از اتمام مهلت مقرر در پروانه خلاف قانون است» علاوه بر آرای فوق از هیأت عمومی دیوان عدالت اداری آرایی نیز از شعب دیوان عدالت وجود دارد که موید غیرقانونی بودن «اخذ عوارض تمدید پروانه» یا «مابه التفاوت صدور پروانه» می باشد. (مانند دادنامه شماره ٩١٠٩٩٩٧٠٩٠٣٢٠٣١۵١ـ ٢۵ / ١٠ / ١٣٩١ شعبه ٣٢ دیوان عدالت اداری مندرج در صفحه ۴٢ مجموعه آرای قضایی شعب دیوان عدالت اداری پژوهشگاه قوه قضائیه)

٢ـ عوارض تمدید پروانه ساختمانی یا تأخیر اتمام ساختمان به عنوان عوارض مجدد خلاف قانون است: تعلق عوارض مجدد به تمدید پروانه ساختمان پس از اتمام مهلت مندرج در آن بدون احتساب و کسر عوارض پرداخت شده بابت صدور پروانه ساختمان که نتیجتاً مفهم وصول عوارض مضاعف می باشد مغایر قانون و خلاف حدود اختیارات می باشد. لازم به ذکر است در تبصره ٣ بند (ب) دستورالعمل شماره ٣۴ / ٣ / ١/ ٣٩٠٠ ـ ١٧ / ٢ / ١٣۶٩ وزارت کشور مقرر شده که مالکین واحدهای مسکونی (تک واحدی ـ مجتمع) که دارای پروانه ساختمانی میباشند و به لحاظ اتمام مهلت اعتبار آن خواستار تمدید پروانه و یا بنا به ضرورت خواستار تعویض و تغییر نقشه ساختمانی بوده از پرداخت مجدد عوارض صدور پروانه ساختمانی معاف خواهند بود. دادنامه ها ی ذیل به طور کلی موید عدم امکان وصول عوارض مضاعف یا مجدد است که می توان از آنها با قیاس مستنبط العله وحدت ملاک گرفت: دادنامه ١٢٩٩ ـ ٩ / ١١ / ١٣٨۶ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به موجب رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره دادنامه ١۵٠١ الی ١۵٢٧ ـ ٢۴ / ٩ / ١٣٩٣ و رأی هیأت عمومی به شماره ۶۶ الی ٨٨ ـ ٢/ ٢ / ١٣٩٢ اخذ عوارض مجدد تحت هر عنوان از سوی شوراهای مختلف ممنوع است. دادنامه ١۵٢٨ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مورخ ٢۴ / ٩ / ١٣٩٣. رأی شماره ١٧٩۶ لغایت ١٨٠۵ و ١٨٠٨ ـ ٢٩ / ١٠ / ١٣٩٣ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری. دادنامه شماره ٢١٠ ـ ١٨ / ٣ / ١٣٩۵ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری.

١ـ تکلیف به اخذ مابه التفاوت عوارض، مازاد بر میزان مقرر قانون نوسازی در هنگام درخواست تمدید پروانه ساختمانی یا در صورت تأخیر در اتمام آن، پس از اتمام مهلت مقرر در پروانه خلاف قانون است: مطابق تبصره ٢ ماده ٢٩ قانون نوسازی و عمران شهری مصوب سال ١٣۴٧ مقرر شده است که: «در پروانه ها ی ساختمانی که از طرف شهرداریها صادر می شود باید حداکثر مدتی که برای پایان یافتن ساختمان ضروری است، قید گردد و کسانی که در میدانها و معابر اصلی شهر اقدام به ساختمان می کنند باید ظرف مدت مقرر در پروانه ها ساختمان خود را به اتمام برسانند و در صورتی که تا دو سال بعد از مدتی که برای اتمام بنا در پروانه قید شده باز هم ناتمام بگذارند، عوارض مقرر در این قانون به دو برابر افزایش یافته و از آن به بعد نیز اگر ساختمان همچنان ناتمام باقی بماند برای هر دو سالی که بگذرد عوارض به دو برابر ماخذ دو سال قبل افزایش خواهد یافت تا به ۴ درصد بالغ گردد…» نظر به این که مقنن به شرح تبصره یاد شده در خصوص مهلت اتمام ساختمان و ضمانت اجرای عدم رعایت آن تعیین تکلیف کرده است، بنابراین هر نوع مصوبه شورای اسلامی شهر که طی آن برای تاخیر در اتمام ساختمان یا تمدید پروانه بعد از ۵ سال عوارض تعیین نماید، این مصوبه مغایر قانون بوده و از حدود اختیارات مرجع وضع آن خارج است. یکی از اصول حاکم بر قانون این است که{قانون باید به گونه ای که نوشته شده و مورد نظر بوده اجرا شود.} معلوم و مشخص نیست که چرا این امر در خصوص مودیان عوارض رعایت نمی گردد! «موارد غیرقانونی دفترچه تعرفه عوارض: وفق تبصره ٢ ماده ٢٩ قانون نوسازی و عمران شهر، تمدید رایگان برای مدت دو سال خواهد بود لذا اخذ هر گونه وجه در این مدت خلاف قانون است، در حالی که مصوبه این را رعایت نکرده و ممکن است تا ٢٠ %هم عوارض تمدید به آن تعلق بگیرد! مستند به تبصره ٢ ماده ٢٩ قانون نوسازی و عمران شهری، تفکیک میان درخواست قبل از اتمام پروانه و بعد از اتمام پروانه فاقد محمل قانونی است. بر اساس تبصره ٢ ماده ٢٩ قانون نوسازی و عمران شهری، میزان عوارض تمدید نهایتاً باید ۴ درصد باشد نه ۵٠ درصد! ٧ / ١٣ ١٣٩۵ / ۴٧١ ابطال عرفه شماره ٢٠٢۴ از تعرفه عوارض محلی شهر شهرضا در سال ١٣٩١ در خصوص عوارض تأخیر در اتمام ساختمان
شورای شهر شهررضا ساختمانهایی که نماسازی آنها در کلیه سطوح تکمیل و اجرا شده، تمامی ضمائم غیر اساسی متصل به ساختمان جمع آوری گردیده و موانع لازم جهت ورود و خروج افراد متفرقه به ساختمان به ویژه درب و پنجره ها در نمای عمومی نصب شده باشد، ساختمان تمام شده محسوب و مشمول عوارض تأخیر در تکمیل ساختمان سازی یا عوارض تمدید نمی باشند. لذا ملاک قرار دادن صرف گزارش مهندس ناظر صحیح نیست.» در ادامه مطلب فوق باید این را افزود که تعیین و اخذ عوارض باید به تجویز قانون باشد. (ماده ۴ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب ١٣٨٠ و تبصره ٣ ماده ۶٢ قانون برنامه پنجم توسعه) ماده ۵٩ قانون فع
موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب ١ / ٢ / ١٣٩۴ مندرج در روزنامه رسمی ٧٧٧ ـ ٣٠ / ٢ / ١٣٩۴ مقرر می دارد: «…درخواست یا دریافت وجه مازاد بر عوارض قانونی هنگام صدور پروانه یا بعد از صدور پروانه توسط شهرداریها ممنوع است.» همچنین به موجب نظر فقهای شورای نگهبان، دریافت وجه با تجویز آیین نامه و دستورالعمل مغایر شرع است. لذا امری که برخلاف قانون باشد برخلاف شرع نیز هست. همچنین شورای نگهبان در نامه شماره ۴٢۶٢٠ / ٣٠ / ٩٠ ـ ٢٩ / ٣ / ١٣٩٠ اعلام کرده است که: چنانچه موضوع مصوبه مجوز قانونی وجود نداشته باشد خلاف موازین شرع می باشد. از سوی دیگر نظریه شماره ۵۶٢١ / ٢١ / ٧٨ ـ ١٣ / ٨ / ١٣٧٨ شورای نگهبان مشعر داشته اخذ هرگونه وجهی چنانچه استناد قانونی نداشته باشد خلاف شرع تلقی می شود. به همین علت می توان مغایرت عوارض مأخوذه از مودی برخلاف قانون نوسازی و عمران شهری با شرع، از این بعد استدلالی شورای نگهبان مورد توجه قرار داد. البته تبیین این امر از باب تشحیذ اذهان قضات می باشد نه ادعای خلاف شرع بودن مصوبه که نیاز به طی مراحل ارسال مصوبه به شورای نگهبان باشد. با عنایت به مراتب فوق دریافت وجه یا بخشی از اراضی اشخاص به نحو رایگان به عنوان عوارض تمدید پروانه ساختمانی و یا هر عنوان دیگر مانند عوارض مشارکت و … فاقد مهمل قانونی است. از سوی دیگر با عنایت به آرای ذکر شده از هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مبنی بر غیرقانونی بودن اخذ عوارض تبدیل واحد، اخذ وجوه مذکور بر خلاف ماده ۴ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت سال ١٣٨٠ نیز می باشد. همچنین با توجه به حکم مقرر در تبصره ٣ ماده ۶٢ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب سال ١٣٨٩ مبنی بر ممنوعیت دریافت هرگونه وجه، کالا یا خدمات، مازاد بر حکم مقنن در قبال ارائه خدمات توسط مراجع مذکور در قوانین یاد شده، اخذ عوارض تبدیل واحد خلاف قانون است. لذا هیچ توجیهی برای اخذ این وجوه پذیرفته نیست. در هر حال وضع قاعده ی آمره مشعر بر الزام اشخاص به پرداخت هرگونه وجه در قبال استفاده از تسهیلات و خدمات، اختصاص به قوه مقننه و یا ماذون از قبل قانونگذار دارد. به طور کلی ذکر این نکته لازم است که شورای نگهبان در پاسخ به نامه شماره ١٨١٧۵ / د ـ ۴١ـ ٢۶ / ٩/ ١٣٨٣ ریاست دیوان عدالت اداری طی نظریه شماره ٩۴٨۶ / ٣٠ / ٨٣ـ ٧ / ١١ / ١٣٨٣ چنین اظهار نظر می کند «اجرای مصوبه ابطال شده و نیز تصویب مصوبه ای با همان مضمون و یا مبتنی بر همان ملاکی که موجب ابطال است ماننـد عـدم وجود مجـوز قانونی و بـدون اخذ مجوز جدید بوده و برخلاف نظریه تفسیری شماره ١٢٧٩ / ٢١ / ٨٠ ـ ١٨ / ٢ / ١٣٨٠ شورای نگهبان می باشد.» همان طور که ملاحظه می گردد، شورای نگهبان صراحتاً اعلام نموده مصوبه جدیدی که با همان مضمون مصوبه ابطال شده قبلی یا مبتنی بر همان ملاکی که موجب ابطال شده از تاریخ تصویب باطل بوده و فاقد اثر می باشد. مگر نه این است که وفق صدر ماده ٩٢ قانون دیوان عدالت اداری سال ١٣٩٢ چنانچه مصوبه ای در هیأت عمومی ابطال شود، رعایت مفاد رأی هیأت عمومی در مصوبات بعدی، الزامی است. از سوی دیگر مواد ٣٠١ و ٣٠٢ و ٣٠٣ قانون مدنی و قاعده «أکل مال به باطل» از سوی شهردار یها و شوراها بر موضوع حاکم است. از آنجا که اخذ عوارض مذکور از شهروندان کرج بسیار گزاف بوده و اجحافی است در حق آنها لازم به ذکر است از بندهای (ت)، (ث) و (د) ماده ١۴ آیین نامه وضع و وصول عوارض توسط شوراهای اسلامی شهرها سال ١٣٧٨ با عناوین و قواعد «تناسب عوارض در هر محل با تولیدات و درآمد اهالی»، قاعده عدم اجحاف در تعیین عوارض قابل استنباط است. در رأی هیأت عمومی شماره ٣۴٠ و ٣۴١ـ ١٩ / ۵ / ١٣٩۵ با موضوع ابطال مصوبات دویست و سی و سومین جلسه علنی مورخ ٩ / ١١ / ١٣٩٠ شورای اسلامی شهر شیراز موضوع نامه های شماره ٢۶٣٧٣ / ش الف س و ٢۶۴۴۴ / ش الف س ـ ١١ / ١١ / ١٣٩٠ شورای اسلامی شهر شیراز از تاریخ تصویب {بهاء هزینه خدمات عمومی شهر} آمده: «قائم مقام دبیر شورای نگهبان به موجب نامه شماره ۵١٨٢٩ / ٣٠ / ٩٢ـ ٣ / ٧ / ١٣٩٢ اعلام کرده است که «موضوع مصوبه دویست و سی و سومین جلسه شورای اسلامی شهر شیراز مورخ ٩ / ١١ / ١٣٩٠ و مصوبه شماره ٢۶٣٧٣ـ ١١ / ١١ / ١٣٩٠ در جلسه مورخ ٢٧ / ۶ / ١٣٩ فقهای معظم شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و نظر فقها، به شرح ذیل اعلام می گردد: اصل جعل عوارض در خصوص مورد خلاف موازین شرع شناخته نشد و در موردی که مقدار عوض تعیین شده اجحاف باشد خلاف موازین شرع می باشد، که تشخیص مصداق با مراجع صالحه قضایی است.» چنان که ملاحظه می گردد یکی از دلایل بطلان عوارض اجحاف در تعیین آنها است. لذا جلوگیری از اخذ این وجوه غیرقانونی مستلزم اقدام اعضای هیات عمومی دیوان عدالت اداری بر اساس ماده ١٣ قانون دیوان عدالت اداری سال ١٣٩٢ مبنی بر ابطال مصوبه از زمان تصویب می باشد. ضمن اینکه اعمال ماده ٩٢ قانون دیوان عدالت اداری می تواند مانع از تجری شورای شهر و شهرداری کرج گردد. به علاوه مستنداً به ماده ١٧۴ قانون برنامه پنجم توسعه دی ماه ١٣٨٩ شوراهای اسلامی و شهرداریها و سایر مراجع ذیربط موظفند تا پایان سال اول برنامه از طریق تدوین نظام درآمدهای پایدار شهرداریها با اعمال سیاستهای ذیل اقدام نماید:

پیشنهادی :   رأی شماره ۴٣٩ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری با موضوع ابطال بندهای ٣ و ۴ مصوبات جلسه ١٨٠ ـ ١٣٩١/۵/١٨

ج ـ تبدیل عوارض موضوع درآمد شهرداریها از عوارض بر املاک به عوارض ناشی از مصرف و خدمات همچنین به استناد ماده ۵ آیین نامه اجرایی نحوه وضع و وصول عوارض توسط شوراهای اسلامی شهرها سال ١٣٧٨ ایجاد یکنواختی در نظام عوارض سراسر کشور لازم است بنابراین عمل به ابطالی های شهرهای دیگر و در نظر داشتن آنها در مصوبات و یا پیشنهاد تصویب عوارض باید مورد توجه قرار بگیرد. همچنین به استناد بند (ج) ماده ١۴ آیین نامه مذکور «هماهنگی و وحدت رویه در نظام عوارض» از جمله سیاستهای عمومی دولت است که شوراها مکلفند به هنگام تصمیم گیری راجع به عوارض آن را مراعات نمایند. «وضع بدون تبعیض عوارض بر اساس اصل ٣ قانون اساسی» در بند (ش) ماده ١۴ آیین نامه فوق الذکر مستند شده است. در نظر داشتن سیاستهای دولت در «توجه به اثرات تبعی وضع عوارض بر اقتصاد محل» و «توجه داشتن به رشد تولید و گسترش واحدهای تولیدی در منطقه به هنگام وضع عوارض بر تولید» موضوع بندهای ماده ١۴ آیین نامه وضع و وصول عوارض توسط شوراها سال ١٣٧٨ و ماده ۵٩ قانون رفع موانع تولید سال ١٣٩۴ که مقرر می دارد «درخواست یا دریافت وجه مازاد بر عوارض قانونی بعد از صدور پروانه توسط شهرداریها ممنوع است.» باید مانع از وضع و وصول عوارضی مانند تمدید پروانه باشد. بنا به مراتب و نظر به این که مصوبه ها ی شورای اسلامی شهر کرج در خصوص عوارض تمدید پروانه خلاف قانون و خارج از حـدود اختیارات آن شورا می باشد، لـذا مستنداً بـه مواد ١٣ ،بند ١ ماده ١٢ ،٨٨ و ٩٢ قانون دیوان عدالت اداری سال ١٣٩٢ استدعای ابطال مصوبات شورای اسلامی شهر کرج و جلوگیری از اخذ عوارض غیرقانونی شهرداری کرج را از زمان تصویب و خارج از نوبت دارم. » متن تعرفه در قسمتهای مورد اعتراض به قرار زیر است: بخش ٢ فصل ٢ عوارض تمدید یا تجدید پروانه ساختمانی در سال ١٣٩۴:

پیشنهادی :   رأی شماره ۴١٣ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

«١ـ کسانی که قبل از اتمام اعتبار پروانه (مندرج در شناسنامه ساختمان) درخواست تمدید پروانه نمایند مشمول عوارض تمدید نبوده و پروانه برای یک سال تمدید می گردد. ٢ـ کسانی که بعد از اتمام اعتبار پروانه (مندرج در شناسنامه ساختمان) درخواست تمدید پروانه را بنمایند مشمول ١٠ %عوارض متعلقه روز بوده و پروانه یک سال تمدید می گردد. (مرحله اول) ٣ـ کسانی که ظرف مدت یک سال (پس از تمدید مرحله اول بر اساس بندهای ١ و ٢ (عملیات ساختمانی آنها به پایان نرسیده و قبل از اتمام اعتبار درخواست تمدید پروانه ساختمانی را نمایند مشمول عوارض پروانه ساختمانی مرحله دوم به میزان ١٠ %از عوارضهای متعلقه روز بوده و می بایست پرداخت نماید و در صورتی که درخواست تمدید پس از اتمام اعتبار باشد مشمول پرداخت ٢٠ %از عوارض متعلقه به نرخ روز می باشد. ۴ـ کسانی که پس از دو بار تمدید نسبت به اتمام بنا اقدام ننموده اند و جهت ادامه عملیات ساختمانی می بایست پروانه صادره تمدید گردد مشمول ١٠ %عوارض تطویل برای هر سال که بیش از ۵٠ %عوارض پروانه نشود به نرخ روز می گردند. ۵ ـ کسانی که اقدامی در جهت تمدید پروانه ننموده اند و گزارش مهندس ناظر ساختمانی مبنی بر اتمام عملیات بعد از وقت مقرر در مدت اعتبار پروانه ساختمانی باشد می بایست عوارضهای متعلقه را بر اساس بندهای ٢ و ٣ و ۴ به نرخ روز پرداخت نمایند.

تبصره١ :صرفاً درخواست تمدید پروانه قبل از اتمام مدت اعتبار که ثبت در دبیرخانه شهرداری گردیده ملاک عمل نبوده لذا مالک و شهرداری موظفند ظرف مدت ٣٠ روز نسبت به تمدید پروانه اقدام نمایند. ۶ ـ کسانی که از تاریخ صدور پروانه ساختمانی بعد از مدت ۵ سال شروع به ساخت نکرده اند درخواست تمدید پروانه ساختمانی بنمایند مشمول عوارض تجدید پروانه علاوه بر عوارض قبلی پرداختی به میزان ۵٠% عوارض صدور پروانه به نرخ روز می باشند و علی القاعده کل پرداختی عوارض قبلی و عوارض تمدید پروانه نباید از ١٠٠ %عوارض صدور پروانه به نرخ روز بیشتر باشد. ٧ ـ در پروانه های ساختمانی باید حداکثر مدتی که برای پایان یافتن ساختمان ضروری است به اضافه نوع استفاده از آن درج گردد که حداکثر این مدت در ساختمانهای معمولی نباید از دو سال بیشتر باشند. »
بخش ٢ فصل ٢ عوارض تمدید یا تجدید پروانه ساختمانی در سال ١٣٩۵:

«١ـ کسانی که قبل از اتمام اعتبار شروع عملیات ساختمانی (مندرج در شناسنامه ساختمان) درخواست تمدید پروانه نمایند مشمول عوارض تمدید نبوده و پروانه برای یک سال تمدید می گردد. ٢ـ کسانی که بعد از اتمام اعتبار شروع عملیات ساختمانی (مندرج در شناسنامه ساختمان) درخواست تمدید پروانه را بنمایند مشمول ١٠ %عوارض متعلقه روز بوده و پروانه یک سال تمدید می گردد. (مرحله اول) ٣ـ کسانی که ظرف مدت یک سال (پس از تمدید مرحله اول بر اساس بندهای ١ و ٢ (عملیات ساختمانی آنها به پایان نرسیده و قبل از اتمام اعتبار درخواست تمدید پروانه ساختمانی را نمایند مشمول عوارض پروانه ساختمانی مرحله دوم به میزان ١٠ %از عوارضهای متعلقه روز بوده و می بایست پرداخت نماید و در صورتی که درخواست تمدید پس از اتمام اعتبار باشد مشمول پرداخت ٢٠ %از عوارض متعلقه به نرخ روز می باشد. ۴ـ کسانی که پس از دو بار تمدید نسبت به اتمام بنا اقدام ننموده اند و جهت ادامه عملیات ساختمانی می بایست پروانه صادره تمدید گردد مشمول ١٠ %عوارض تطویل برای هر سال که بیش از ۵٠ %عوارض پروانه نشود به نرخ روز می گردند. ۵ ـ کسانی که اقدامی در جهت تمدید پروانه ننموده اند و گزارش مهندس ناظر ساختمانی مبنی بر اتمام عملیات بعد از وقت مقرر در مدت اعتبار پروانه ساختمانی باشد می بایست عوارضهای متعلقه را بر اساس بندهای ٢ و ٣ و ۴ به نرخ روز پرداخت نمایند. تبصره١ :صرفاً درخواست تمدید پروانه قبل از اتمام مدت اعتبار که ثبت در دبیرخانه شهرداری گردیده ملاک عمل نبوده لذا مالک و شهرداری موظفند ظرف مدت ٣٠ روز نسبت به تمدید پروانه اقدام نمایند. ۶ ـ کسانی که از تاریخ صدور پروانه ساختمانی بعد از مدت ۵ سال شروع به ساخت نکرده اند درخواست تمدید پروانه ساختمانی بنمایند مشمول عوارض تجدید پروانه علاوه بر عوارض قبلی پرداختی به میزان ۵٠% عوارض صدور پروانه به نرخ روز می باشند و علی القاعده کل پرداختی عوارض قبلی و عوارض تمدید پروانه نباید از ١٠٠ %عوارض صدور پروانه به نرخ روز بیشتر باشد. ٧ ـ در پروانه های ساختمانی باید حداکثر مدتی که برای پایان یافتن ساختمان ضروری است به اضافه نوع استفاده از آن درج گردد که حداکثر این مدت در ساختمانهای معمولی نباید از دو سال بیشتر باشند. » در پاسخ به شکایت مذکور، رئیس شورای اسلامی شهر کرج به موجب لایحه شماره ٢٠٣٢ / ٩۶ / ٣٠ / ۴ـ ٢ / ۵ / ١٣٩۶ توضیح داده است که:

«مدیر دفتر محترم هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

موضوع: لایحه دفاعیه

سلام علیکم

احتراماً، بازگشت به ابلاغیه شماره ٩۵ / ١١۵۵ ـ ٢٧ / ٣ / ١٣٩۶ موضوع شکایت آقای امید محمدی علیه این شورا و شهرداری کرج به خواسته ابطال عوارض تمدید پروانه ساختمانی موضوع بخش دو فصل دو دفترچه تعرفه عوارض شهرداری کرج در سالهای ١٣٩۴ و ١٣٩۵ و با رعایت مهلت مقرره قانونی به استحضار می رساند: همان گونه که سوابق پرونده قضایی دلالت دارد بدواً مقرر بود که شکایت مذکور در اجرای مقررات ماده ٩٢ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری و به موجب مکاتبات شماره ٩۵ / ١١۵۵ ـ ۴ / ٢/ ١٣٩۶ و ٩۵ / ١١۵۵ ـ ١٠ / ٢ / ١٣٩۶ در هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مطرح گردد که بعد از بررسی موضوع در دفتر هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مشخص گردید موضوع شکایت مغایرتی با آراء هیأت عمومی دیوان نداشته لذا شکایت مذکور از دستور کار موضوع ماده ٩٢ خارج و مقرر به رسیدگی از طرق عادی شده است که بر این اساس دفاعیات در ۴ بخش ذیل به حضور تقدیم می گردد: ١ـ ضرورت عملی اخذ عوارض تمدید پروانه ساختمانی جهت ایجاد نظم در شهر ٢ـ ارائه مستندات قانونی اخذ عوارض تمدید پروانه ساختمانی ٣ـ عدم تعارض آراء استنادی در دادخواست با مصوبه این شورا ۴ـ عدم تعارض مصوبه با تبصره ٢ ماده ٢٩ قانون نوسازی و عمران شهری ١ .ضرورت عملی اخذ عوارض تمدید پروانه ساختمانی جهت ایجاد نظم در شهر: همان گونه که استحضار دارید حسب بند ۶ مصوبه شماره ١۶۵۵د ش ـ ١٩ / ٨ / ١٣٧١ شورای عالی اداری، پروانه ساختمانی به عنوان سند رسمی تلقی شده و هرگونه دخل و تصرف در آن جرم محسوب میشود و بر این اساس پروانه ساختمانی دارای مهلت اعتبار مشخص و مندرج در آن بوده که مالکین مکلف هستند در مهلت مندرج در آن نسبت به اتمام عملیات ساختمانی اقدام نمایند حال اگر مالک در مهلت قانونی نسبت به اتمام عملیات ساختمانی اقدام ننمایند به دلیل اتمام مهلت پروانه و بی اعتبار بودن آن، امکان ادامه مسیر و تکمیل بنا وجود نداشته که وزارت کشور و شورای اسلامی شهر بنا بر مصوبات فوق و در جهت کمک به مالکین و اتمام عملیات ساختمانی نسبت به وضع عوارض تمدید پروانه در جهت ادامه اعتبار پروانه ساختمانی آن هم با عوارض بسیار کم و اندک اقدام نموده اند. ٢ .مستندات قانونی در وضع و اخذ عوارض تمدید پروانه ساختمانی: ١ـ ٢ـ همان گونه که قضات دیوان عدالت اداری مستحضر هستند تعرفه های عوارض مورد عمل شهرداریها قبل از تشکیل شوراهای اسلامی شهر به استناد بند ١ ماده ٣۵ قانون تشکیلات شوراهای اسلامی کشور و بند ذیل ماده ٣٠ قانون شهرداریها وضع و پس از تنفیذ نماینده ولی امر مسلمین، جهت اجراء به شهرداریها ابلاغ می گردید که بر این اساس وزارت کشور به استناد بخشنامه شماره ٢ / ٣۴ / ٣ / ١ / ١۴۶٧٩ ـ ١٠ / ٨ / ١٣٧۶ مبادرت به وضع عوارض تمدید پروانه ساختمانی نموده و مصوبه مذکور هم اکنون در کل کشور در حال اجرا و تمامی شهرها نسبت به وصول عوارض مذکور اقدام می نمایند. ٢ـ ٢ـ در راستای دستورالعمل وزیر کشور و بند ٢٢ مصوبه مورخ ١٣ / ٨ / ١٣٧١ شورای عالی اداری این شورا نسبت به وضع عوارض تمدید پروانه ساختمانی به شرح مصوبه موضوع شکایت اقدام کرده است به نحوی که اگر مالک قبل از اتمام پروانه ساختمانی مبادرت به ارائه درخواست تمدید پروانه نماید لذا پروانه صادره، بدون دریافت وجه و به مدت یک سال تمدید می گردد و چنانچه ساختمان بعد از اتمام تمدید نوبت اول به اتمام نرسد مشمول عوارض تمدید مرحله دوم بوده و صرفاً ١٠ درصد عوارض صدور پروانه ساختمانی به عنوان عوارض تمدید پروانه محاسبه و اخذ می گردد. ٣ـ ٢ـ صرف نظر از آن بند ٢۶ ماده ۵۵ ،بند ٨ ماده ۴۵ قانون شهرداریها، ماده ٣٠ آیین نامه مالی شهرداریها، بند ١ ماده ٣۵ قانون تشکیلات شوراهای اسلامی کشور، بند ١ ماده ۴٣ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت در مصرف آن در موارد معین مصوب سال ١٣۶٩ ،بند ١۶ ماده ٧١ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ١ / ٣ / ١٣٧۵ دلالت بر مجاز بودن وزارت کشور و شورای اسلامی شهر در وضع عوارض مذکور دارد. ١ـ ٣ـ عدم تعارض مصوبه شورا با دادنامه شماره ٣٣۶ ـ ٢٣ / ١١ / ١٣٨٠ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری: الف) همان گونه که مفاد دادنامه مذکور دلالت دارد، موضوع شکایت پرونده فوق، ابطال مصوبه شماره ٢ / ٣۴ / ٣ / ٨۵۵۶٨ ـ ٨ / ۵ / ١٣٧۶ وزارت کشور بوده در حالی که مستند وضع عوارض این شورا مصوبه دیگری به شماره ٢ / ٣۴ / ٣ / ١ / ١۴۶٧٩ ـ ١٠ / ٨ / ١٣٧۶ بوده که هم اکنون لازم الاجرا و در تمام کشور در حال اجرا می باشد. ب) در متن شکواییه ادعا شده است که در سال ١٣٧٣ ساختمان به اتمام رسیده است، حال آن که شهرداری در زمان صدور گواهی پایان ساختمان، مطالبه عوارض ساختمان به نرخ روز را می نماید که موضوع شکایت حاضر اخذ عوارض در زمان صدور پایانکار نمی باشد. ج) موضوع رأی هیأت عمومی، عدم محاسبه عوارض پیشین و عوارض تمدید پروانه است در حالی که مصوبه شورای اسلامی شهر کرج با لحاظ وجود پرداختی قبلی مالک وضع گردیده که با این وصف تعارضی بین مصوبه شورا و رأی هیأت عمومی وجود ندارد. ٢ـ ٣ـ عدم تعارض مصوبه شورا با رأی شماره ۵١۵ ـ ١٣ / ١٠ / ١٣٨٣ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری: مفاد بند ج دادنامه مذکور دلالت بر ابطال دستورالعمل شماره ٣٨٧٠۵ ـ ۴ / ١٢ / ١٣٧٠ وزیر کشور به دلیل عدم رعایت تشریفات (قواعد شکلی) داشته و به هیچ عنوان در ماهیت مصوبات حکمی ندارد که تعارض آراء معنا و مفهوم پیدا کند، همچنین در سایر بندها نیز شکایت شاکی مردود اعلام گردیده و بر این اساس دادنامه مذکور تعارضی با مصوبه این شورا ندارد. ٣ـ ٣ـ عدم تعارض مصوبه شورا با رأی شماره ۴٧١ـ ١٣ / ٧ / ١٣٩۵ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری: همان گونه که مفادر رأی مذکور دلالت دارد تبصره ٢ ماده ٢٩ قانون نوسازی راجع به عوارض مقید در تبصره مذکور یعنی عوارض نوسازی بوده و عوارض موضوع مصوبه شورای اسلامی شهر کرج خروج موضوعی از عوارض نوسازی داشته و شهرداری کرج حکم مقید در تبصره ٢ ماده ٢٩ قانون نوسازی را عیناً در زمان محاسبه عوارض نوسازی ملاک عمل قرار می دهد و این رأی تعاری با مصوبه شورای اسلامی شهر ندارد ضمن آن که در بند الف رأی مذکور، به صراحت اعلام شده است که مصوبه شماره ٣٨٧٠۵ ـ ۴ / ١٢ / ١٣٧٠ وزارت کشور مغایرت با قانون و شرع ندارد که به نظر می رسد بند الف و ج رأی مذکور دارای تعارض اساسی است. ۴ـ عدم تعارض مصوبه با تبصره ٢ ماده ٢٩ قانون نوسازی: شاکی در قسمت دیگری از دادخواست خود ادعا نموده است که مصوبه موضوع شکایت با تبصره ٢ ماده ٢٩ قانون نوسازی و عمران شهری در تعارض می باشد در حالی که همان گونه که فوقاً به حضور اعلام گردید. اولاً: تبصره مذکور در قانون نوسازی و در مقام وضع عوارض نوسازی است. ثانیاً: مصادیق تبصره ٢ ماده ٢٩ صرفاً املاکی هستند که در میدانها و معابر اصلی شهر واقع که مبادرت به اخذ پروانه ساختمانی از شهرداری نموده در حالی که در مدت مقرر در پروانه ساختمانی نسبت به اتمام عملیات ساختمانی اقدام نکرده و این اقدام نامبردگان موجب برهم زدن سیمای شهری شده است لذا قانونگذار مبادرت به وضع عوارض نوسازی مضاعف در خصوص این گونه املاک نموده که هرچه سریعتر نسبت به اتمام عملیات ساختمانی در بر میدانها و معابر اصلی شهر اقدام نمایند و این بند ارتباطی با تمدید پروانه ساختمانی ندارد که از این حیث نیز تمامی دفاعیات شاکی و استناد وی به تبصره ٢ ماده قانون نوسازی خروج موضوعی از تمدید پروانه ساختمانی دارد. با توجه به مراتب فوق و بی وجه بودن دعوای مربوطه لذا استدعای رسیدگی و صدور حکم بر رد شکایت شاکی را دارد. ضمناً مشاور و وکیل شهرداری آقای امیرحسین ٢٩ پناهی و آقای سیداحمد حسینی نماینده حقوقی جهت پیگیری پرونده اداء توضیحات و امضاء ذیل صورتجلسات به حضور معرفی می گردند.» آقای امیرحسین ایزدپناهی وکیل شهرداری کرج نیز در خصوص ابطال عوارض تمدید پروانه ساختمانی به موجب لایحه شماره ٩۵ / ١١۵۵ ـ ١۴ / ٨ / ١٣٩۶ اعلام کرده است که:

پیشنهادی :   رای شماره ١٠٢۶ هیات عمومی دیوان عدالت اداری

«سلام علیکم

احتراماً، با تقدیم وکالت تفویضی از جانب شهرداری کرج در پرونده کلاسه ٩۵ / ١١۵۵ موضوع شکایت آقای امید محمدی دائر بر ابطال عوارض تمدید پروانه ساختمانی و در جهت رد شکایت مطروحه به استحضار می رساند:

١ـ شکایت مطروحه به استناد تعارض با دادنامه های شماره ٣٣۶ ـ ٢٣ / ١١ / ١٣٨٠ و ۵١۵ ـ ١٣ / ١٠ / ١٣٨٣ و ۴٧١ـ ١٣ / ٧ / ١٣٩۵ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مطرح شده است در حالی که اولاً: دادنامه شماره کشور وزارت ١٣٧۶ / ۵ / ٨ ـ ٨۵۵۶٨ / ٣ / ٣۴ / ٢ شماره مصوبه ابطال راستای در ١٣٨٠ / ١١ / ٢٣ ـ ٣٣۶ مطرح شده است از طرفی مصوبه موضوع اخذ عوارض تمدید پروانه ساختمانی ارتباطی با مصوبه ابطال شده در پرونده فوق ندارد که شرح آن در بندهای شماره ٢ـ ٣ـ ۴ و ۵ این لایحه به حضور اعلام می گردد:

ب) دادنامه شماره ۵١۵ ـ ١٣ / ١٠ / ١٣٨٣ هیأت عمومی دیوان نیز دلالت بر ابطال دستورالعمل شماره ٣٨٧٠۵ ـ ۴ / ١٢ / ١٣٧٠ وزیر کشور داشته که آن هم به دلیل عدم رعایت تشریفات شکلی صادر گردیده و موضوع مذکور نیز ارتباطی با مصوبات قانونی اخذ عوارض تمدید پروانه ساختمانی ندارد. ج) دادنامه شماره ۴٧۴ـ ١٣ / ٧ / ١٣٩۵ هیأت عمومی دیوان نیز موضوع تبصره ٢ ماده ٢٩ قانون نوسازی است در حالی که تبصره مذکور صرفاً ناظر به عوارض نوسازی بوده و منصرف از عوارض تمدید پروانه ساختمانی است.

٢ـ همان گونـه که به حضور اعلام گردید، آراء هیأت عمومـی دیوان عدالت اداری مورد استناد شاکی هیچگونه ارتباطی بـا عوارض تمدیـد پروانه ساختمانی نـدارد چرا کـه اخذ عوارض مذکور مستند به بخشنامه شماره ٢ / ٣۴ / ٣ / ١ / ١۴۶٧٩ ـ ١٠ / ٨ / ١٣٧۶ وزیر کشور بوده که مصوبه مذکور در تمام کشور لازم الاجرا است.

٣ـ از طرفی بند ٢۶ ماده ۵۵ ،بند ٨ ماده ۴۵ قانون شهرداریها، ماده ٣٠ آیین نامه مالی شهرداریهای اسلامی کشور، بند ١۶ ماده ٧١ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و بند ٢٢ مصوبه مورخ ١٣ / ٨ / ١٣٧١ شورای عالی اداری دلالت بر مجاز بودن اخذ عوارض مذکور دارد که مصوبه شورای اسلامی شهر کرج در راستای قوانین فوق صادر شده است.

۴ـ همان گونه که قضات رسیدگی کننده مستحضر هستند در پروانه ساختمانی مهلت شروع و اتمام پروانه ساختمانی در ج می شود و دلیل این امر ضرورت ایجاد انضباط شهری و اتمام بناهای در حال ساخت و نیمه کاره در مهلت مقرره قانونی است که ضمانت اجرای تحقق چنین امری در مستندات قانونی فوق پیش بینی و اخذ عوارض تمدید پروانه ساختمانی عنوان شده است.

۵ ـ از طرفی در بخشنامه شماره ٢ / ٣۴ / ٣ / ١ / ١۴۶٧٩ ـ ١٠ / ٨ / ١٣٧۶ وزیر کشور، اخذ مابه التفاوت عوارض (تفاضل عوارض متعلقه بر اساس محاسبه عوارض روز با عوارض پرداخت شده قبلی) قابل وصول اعلام شده که شورای اسلامی شهر کرج بر اساس مصوبه موضوع شکایت، مبادرت به وضع عوارض مذکور کرده است، حتی مصوبه شورای اسلامی شهر کرج در خصوص تمدید سال اول، هیچ گونه وضع عوارض ننموده، بلکه تفاضل عوارض از سال دوم به بعد مورد نظر قرار گرفته است که این امر کاملاً جنبه ارفاقی به نفع مالکین دارد. با توجه به مراتب فوق و اهمیت پرونده برای کل شهرداریها کشور و از طرفی ضرورت ارائه توضیحات شفاهی لذا خواهشمند است دستور به امکان حضور اینجانب در جلسه رسیدگی و ارائه توضیحات شفاهی موافقت فرمایید. » هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ١٧ / ١١ / ١٣٩۶ با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.

رأی هیأت عمومی

نظر به اینکه در تبصره ٢ ماده ٢٩ قانون نوسازی و عمران شهری مصوب سال ١٣۴٧ تکلیف تمدید پروانه ساختمانی و چگونگی اخذ عوارض بابت تمدید پروانه ساختمانی معین شده است، بنابراین مصوبات مورد اعتراض به علت مغایرت با قانون و خارج بودن از حدود اختیارات شورای اسلامی شهر کرج مستند به بند ١ ماده ١٢ و مواد ٨٨ و ١٣ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ١٣٩٢ از تاریخ تصویب ابطال می شود.

معاون قضایی دیوان عدالت اداری ـ مرتضی علی اشراقی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *