نظریه مشورتی

نظریه مشورتی شماره ۱۹۰۱/۹۶/۷ مورخ ۱۳۹۶/۰۸/۲۱

استعلام :
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
اولاً: منافع ممکن الحصول، منافعی هستند که مقتضی وجود آنها حاصل شده باشد. این گونه منافع را عرف و قانون در حکم موجود می داند و چنانچه کسی آن را تلف کند یا باعث تفویت آن شود، باید خسارت ناشی از اقدام خود را جبران کند؛ مانند اجرت المثل ایام بیکاری راننده شاغل تاکسی صدمه دیده که با توجه به تبصره ۲ ماده ۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری و قواعد تسبیب و لاضرر و مقررات قانون مسئولیت مدنی، این قبیل منافع قابل مطالبه اند؛ به هرحال تمیز و تشخیص منافع ممکن الحصول در هرمورد، به عهده قاضی رسیدگی کننده می باشد و احصاء مصادیق آن خارج از وظایف این اداره کل است.
ثانیاً: با توجه به قسمت اخیر ماده ۱۵ قانون آیین‌دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم اعم از زیان‌های مادی، معنوی و منافع ممکن‌الحصول، مستلزم رعایت تشریفات آیین‌دادرسی مدنی و از جمله تقدیم دادخواست است.
ثالثاً: هر چند طبق ماده ۱۴ قانون مجازات اسلامی، «دیه» یکی از انواع مجازات¬ها است، ولی با توجه به مواد ۱۷و۴۴۸ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲، «دیه اعم از مقدر و غیر مقدر مالی است که در شرع مقدس برای ایراد جنایت غیرعمدی بر نفس، اعضاء و منافع یا جنایت¬ عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد، به موجب قانون مقرر می¬شود». بنابراین برای مصدوم ابتداءً چیزی بیش از دیه نیست، مگر این که دیه مقرره تکافوی هزینه¬های درمان را نکند و مصدوم بیش از آن، هزینه نماید که در این صورت مقصر از باب تسبیب و قاعده لاضرر با توجه به مقررات مواد ۱، ۲ و۳ قانون مسئولیت مدنی مصوب ۱۳۳۹ باید هزینه متعارف درمان مازاد بر دیه را نیزپرداخت کند و هزینه متعارف درمان، متفاوت از منافع ممکن‌الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی مذکور در تبصره۲ ماده ۱۴ قانون آیین‌دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ است.
رابعاً: طرح دعوا به طرفیت شرکت بیمه‌گر به خواسته مطالبه هزینه معالجه مستلزم تقدیم دادخواست به دادگاه حقوقی ذیربط است و امکان طرح آن در دادگاه کیفری منتفی است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *