نظریه مشورتی شماره ۷/۹۲/۱۴۹۷ مورخ ۱۳۹۲/۰۸/۱۲
با تصویب قانون مجازات اسلامی، ۱۳۹۲ بندهای ۱و ۲ ماده ۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت … مصوب ۱۳۷۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی٭ نسخ نشده است، زیرا طبق بند۱ ماده۳ قانون مذکور در هر مورد که در قوانین، مجازات کمتر از ۹۱ روز حبس باشد به جای حبس، حکم به جزای نقدی صادر میشود و این امر تکلیف قانونی است اما مجازاتهای جایگزین حبس طبق ماده ۶۴ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ موقعی اعمال میشود که محکومٌعلیه واجد شرایط تخفیف باشد. در غیر این صورت، مجازات جایگزین حبس اعمال نخواهد شد، بنابراین تعارضی بین مقررات قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ و بند ۱ ماده۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت … نیست تا قانون مؤخر ناسخ قانون مقدم باشد.
بند۲ ماده ۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت, ناظربه جرایمی است که حداقل مجازات در قانون، حبس کمتر از ۹۱ روز و حداکثر آن بیش از ۹۱ روز حبس باشد و چون در مقررات مربوط به مجازاتهای جایگزین، میزان جزای نقدی اینگونه جرایم پیشبینی نشده است لذا دلیلی به نسخ این بند نیز نیست.
٭ـ توضیح مؤلفان: میزان حداقل و حداکثر جزای نقدی موضوع بندهای (۱) و (۲) ماده۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت … به شرح مندرج در جدول تعرفههای مصوب (درآمد خدمات قضائی)
پیوست قانون بودجه سال ۱۳۹۳ کل کشور مصوب ۴/۱۲/۱۳۹۲ برای اجراء در سال ۱۳۹۳ افزایش یافته است.