نظریه مشورتی

نظریه مشورتی شماره ۷/۹۷/۲۷۹۱ مورخ ۱۳۹۷/۰۴/۱۲

لزوم استیذان از ولی در ازدواج دختر رشید باکره خلاف اصل است و باید در اعمال آن به قدر متیقن اکتفا کرد و در فرض سفاهت ولی منحصر، چون مورد از موارد شک می­باشد، اصل، عدم لزوم استیذان است. این دیدگاه در کتب فقهی در باب مسقطات ولایت مورد توجه قرار گرفته، از جمله در قواعد­الاحکام فی معرفه الحلال و الحرام علامه حلّی و جامع­المقاصد فی شرح القواعد مرحوم محقق کرکی و الحدائق الحدائق الناضره فی أحکام العتره الطاهره مرحوم بحرانی مطرح شده و آیت اله سبحانی از مراجع تقلید معاصر نیز در کتاب نظام النکاح فی الشریعه الإسلامیه الغراء، آن را مطرح کرده است. موارد استنادی از کتب فقهی به شرح زیر می­باشد:

پیشنهادی :   نظریه مشورتی شماره 7/99/210 مورخ 1399/04/03

۱-قواعد الأحکام فی معرفه الحلال و الحرام؛ ج‌۳، ص: ۱۲ (حلّى، علامه، حسن بن یوسف بن مطهر اسدى، قواعد الأحکام فی معرفه الحلال و الحرام، ۳ جلد، دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، قم – ایران، اول، ۱۴۱۳ ه‍ ق)

المطلب الثانی: فی مسقطات الولایه‌

و هی أربعه: [الأول] (أ): الرقّ، فلا ولایه لمملوک على ولده، حرّا کان الولد أو عبدا، للمولى أو لغیره. و لو أذن له المولى صحّ، و کذا المدبّر و المکاتب و إن تحرّر بعضه. و لو وکّله غیره فی الإیجاب أو القبول صحّ باذن السیّد و غیره. [الثانی] (ب): النقص عن کمال الرشید، کالصبیّ و المجنون و المغمى علیه و السکران، و لو زال المانع عادت الولایه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *