رأی شماره ١۴٠١ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
با موضوع: ابطال ردیف نهم از جدول شماره ٣ تحت عنوان منابع حاصل از درآمدهای عمومی واگذاری دارایی های سرمایه ای و مالیبرحسب بخش، بند و اجزاء و بندهای ١.۶.٧جدول مجوز تردد از مصوبه شماره۴/٩۴/١٧٩۵۶/ش ـ١٣٩۴/١٢/٢٧ شورای اسلامی شهر مشهد
شماره ٩۵/١١١١ هـ ١٣٩٧/٧/۴
بسمه تعالی
جناب آقای اکبرپور
رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل محترم روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران
با سلام:
یک نسخه از رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره دادنامه ١۴٠١ مورخ ١٣٩/۶/١٣ ٧ جهت درج در روزنامه رسمی به پیوست ارسال می گردد.
مدیرکل هیأت عمومی و هیأتهای تخصصی دیوان عدالت اداری ـ مهدی دربین
تاریخ دادنامه: ١٣٩٧/۶/١٣
شماره دادنامه: ١۴٠١
شماره پرونده: ١١١١/٩۵
مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
شاکی: آقای کاظم موسوی بایگی
موضوع شکایت و خواسته: ابطال ردیف (٩ (از جدول شماره ٣ تحت عنوان منابع حاصل از درآمدهای عمومی، واگذاری دارائی های سرمایه ای و مالی بر حسب بخش، بند و اجزاء و بندهای ١ ،۶ و ٧ جدول مجوز تردد از مصوبه شماره ۴/٩۴/١٧٩۵۶/ش ـ ١٣٩۴/١٢/٢٧ شورای اسلامی شهر مشهد
گردش کار: شاکی به موجب دادخواستی ابطال ردیف (٩ (از جدول شماره ٣ تحت عنوان منابع حاصل از درآمدهای عمومی، واگذاری دارائی های سرمایه ای و مالی بر حسب بخش، بند و اجزاء و بندهای ١ ،۶ و ٧ جدول مجوز تردد از مصوبه شماره ۴/٩۴/١٧٩۵۶/ش ـ١٣٩۴/١٢/٢٧ شورای اسلامی شهر مشهد را خواستار شده و در جهت تبیین خواسته اعلام کرده است که:
«ریاست محترم دیوان عدالت اداری
سلام علیکم
احتراماً به استحضار می رساند: شورای اسلامی شهر مشهد مقدس در بخشی از مصوبه مندرج در ستون موضوع شکایت که در آن به تشریح بودجه سالانه سازمان اتوبوسرانی مشهد پرداخته است، قسمتی را با عنوان هزینه مجوز تردد در نظر گرفته است. این مبلغ هر ساله از رانندگان اتوبوس و مینی بوس درون شهری که صرفاً وظیفه سرویس دهی به ادارات، کارخانجات، شرکتها و … را عهده دار هستند و به هیچ عنوان در سطح شهر مسافری را جابجا نمی کنند دریافت می گردد. این مبلغ سالانه دارای افزایش نیز می باشد. مجوز تردد صادره از سوی سازمان اتوبوسرانی در راستای اجرای بند (ر) ماده۶ آیین نامه مدیریت حمل و نقل بار و مسافر در شهر و حومه (مصوب ١٣٨٨/٣/٢٠ (هیأت وزیران صادر می گردد. این در حالی است که بند (ر) ماده مارالذکر صراحتاً عنوان اعمال محدودیت زمانی و مکانی برای حمل و نقل بار و مسافر را شامل می شود و مجوزی برای دریافت هزینه در آن وجود ندارد از طرفی این اعمال محدودیت از سوی پرسنل راهنمایی و رانندگی با مواردی همچون طرح زوج و فرد و ممنوعیت تردد برخی وسایل نقلیه در بعضی از نقاط مشخص شده در شهر به راحتی میسر و هم اکنون نیز در حال انجام است. هر چند نظارت بر اجرای این آیین نامه به شهرداریها محول شده است، لکن دریافت هزینه و افزایش سالانه آن بابت صدور چنین مجوزی در هیچ جای قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت (مصوب ١٣٨۶/١٠/١ (و آیین نامه مورد اشاره ملاحظه نمی گردد. از سوی دیگر از آنجا که رانندگان مذکور صرفاً به سرویس دهی شرکتها، کارخانجات، ادارات و … می پردازند و البته از این طریق سهم بسزایی در رونق اقتصادی و شکوفایی تولید در کشور را عهده دار هستند و با عنایت به اینکه مصوبه شورای اسلامی شهر مقدس در قسمت مورد درخواست ابطال مخالف قوانین موجد حق و آیین نامه های مرتبط می باشد تقاضای بذل توجه ویژه و تدقیق در موارد معنونه فوق الذکر و نهایتاً ابطال قسمتی از مصوبه مورد درخواست در ستون خواسته مبنی بر عدم اخذ هزینه از رانندگان اتوبوس و مینی بوس درون شهری مشهد مقدس بابت صدور مجوز تردد را استدعا دارم. همچنین به استحضار قضات دیوان عدالت اداری می رسانم با توجه به اینکه این موضوع تاکنون هزینه مالی برای جامعه هدف در بر داشته است و خسارت مالی مزبور غیرقابل جبران خواهد بود مستنداً به ماده ٣۴ قانون دیوان عدالت اداری تقاضای صدور دستور موقت را نیز استدعا دارم. ضمناً با عنایت به عدم امکان ارائه مصوبه مورد درخواست ابطال،اعمال تبصره ٢ ماده ٢٠ قانون دیوان عدالت اداری را استدعا دارم. امید که با اتخاذ تصمیم شایسته در راستای اجرای عدالت قضایی که همواره سرلوحه فعالیت دستگاه قضا بوده است گام موثری برداشته شود.»
در پی اخطار رفع نقصی که از طرف دفتر هیأت عمومی دیوان عدالت اداری برای شاکی ارسال شده بود، وی به موجب لایحه ای که به شماره ۴١۶ ـ ١٣٩۶/٣/٨ ثبت دفتر اندیکاتور هیأت عمومی دیوان عدالت اداری شده اعلام کرده است که:
«ریاست محترم هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
با سلام
احتراماً عطف به اخطاریه رفع نقص صادره در کلاسه پرونده ١١١١/٩۵ـ ١٣٩۵/٢/٢٩ که به اینجانب ابلاغ گردیده است مبنی بر (طی نامه ای اعلام نمایید مصوبه مورد شکایت مغایر با کدام قانون است با ذکر نام قانون و ماده قانونی مربوط) موارد ذیل را به استحضار می رسانم:
الف) در اصل ٢٢ قانون اساسی، حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرف مصون نگاه داشته شده است. همچنین در اصل ٢٨ قانون فوق نیز حق انتخاب هرگونه شغلی که مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست به افراد داده شده است.
ب) در ماده ٩ قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت (مصوب ١٣٨۶/١٠/١ مجلس شورای اسلامی) مدیریت حمل و نقل بار و مسافر در محدوده شهر و حومه آن به عهده شهرداری گذاشته شده است.
ج) در بند (ر) ماده ۶ آیین نامه مدیریت حمل و نقل بار و مسافر در شهر و حومه (مصوب ١٣٨٨/٣/٢٠ هیأت وزیران) از عنوان اعمال محدودیت زمانی و مکانی برای حمل و نقل بار و مسافر استفاده شده است، بنابراین ملاحظه می گردد که دریافت هزینه بابت اخذ مجوز تردد (آن هم به صورت سالانه و با افزایش ١۵ تا ٢٠ درصدی) هیچگونه ملازمه ای با مواد قانونی فوق نداشته و کاملاً مغایر با آن می باشد. چه اینکه در حال حاضر نیز محدودیت زمانی و مکانی از طریق سایر قوانین و آیین نامه های مرتبط از سوی نهادهای ذیربط همچون اداره راهنمایی و رانندگی در حال انجام است و دریافت هزینه کاملاً تبعیض و مصوبه ای خلاف شرع و قوانین مذکور می باشد.
توضیح اینکه این عمل صرفاً در شهر مشهد مقدس انجام می پذیرد و طبق تحقیقات به عمل آمده از سوی برخی رانندگان به هیچ عنوان در هیچ کجای کشور اعمال نمی گردد. با عنایت به موارد فوق الذکر و توضیحات ارائه شده در دادخواست تقدیمی و از آنجا که جامعه هدف این مصوبه خلاف قانون، جمعیتی بالغ بر ۴٠٠٠ نفر به علاوه خانواده های آنان می باشند و با توجه به کمبود تقاضا در این عرصه، در حال حاضر عسر و حرج فراوانی برای رانندگان در این زمینه به وجود آمده است که تقاضای بذل توجه ویژه به این موضوع و اتخاذ تصمیم مقتضی را استدعا دارم.»
شاکی به موجب لایحه تکمیلی اعلام کرده است که:
«احتراماً در خصوص کلاسه پرونده ١١١١/٩۵ موضوع شکایت اینجانب سیدکاظم موسوی بر علیه شورای شهر مشهد مبنی بر ابطال مصوبه مرتبط با اتوبوس و مینی بوسهای تحت نظارت سازمان اتوبوسرانی مشهد با عنایت به ارائه مصوبه مورد درخواست به آن هیأت با اطلاع می رسانم
اولاً: تدقیق در دادخواست و لوایح تقدیمی مورد استدعاست.
ثانیاً: صفحه چهارم در مصوبه موصوف که به منابع حاصل از درآمدهای عمومی و… اختصاص دارد در ردیف نهم جدول طراحی شده عنوان درآمد حاصل از مینی بوس و اتوبوسهای تحت نظارت مورد درخواست است که بر اساس آن و به دلالت توضیحات سابق و موارد مضبوط در پرونده کارتهایی با عنوان مجوز تردد از سوی سازمان اتوبوسرانی با مصوبه شورای شهر صادر و بابت آن هر سال هزینه هایی دریافت می گردد که در مقابل هیچ گونه خدماتی نیز ارائه نمی گردد و همان گونه که توضیح داده شده است و در جدول هم آمده است صرفاً منبع درآمدی برای سازمان مذکور بوده که فاقد هرگونه توجیه قانونی و شرعی است. ضمناً در صفحه انتهایی مصوبه ارائه شده که بدون شماره می باشد صراحتاً عنوان شده است که مبلغ ضرر و زیان وارده به سازمان از متخلفین مطابق جدول ذیل اخذ گردد که ردیفهای (١) و (۶) و (٧) آن به هیچ عنوان با عنایت به اصل موضوع غیرقانونی بودن صدور مجوز تردد توجیه قانونی نداشته و ابطال آنها نیز مورد استدعاست. جبران زیان مالی سازمان از رانندگان زحمتکش و فعال با درآمد پایین جای بسی تعجب دارد.»
شاکی به موجب لایحه ای در تاریخ ١٣٩٧/۶/١٣ اعلام نموده است که در حال حاضر صرفاً از موضوع مخالفت مصوبه موصوف با مبانی شرعی صرف نظر نموده و خواهشمند است رسیدگی بر اساس توضیحات مذکور در رابطه با مخالفت با مواد قانونی یاد شده در لایحه تقدیمی سابق و دادخواست مطروحه صورت پذیرد.
متن مصوبه در قسمتهای مورد اعتراض به قرار زیر است:
مصوبه شماره ۴/٩۴/١٧٩۵۶/ش ـ ١٣٩۴/١٢/٢٧ شورای اسلامی شهر مشهد مقدس:
جناب آقای مرتضوی
شهردار محترم مشهد مقدس
موضوع: بودجه سال ١٣٩۵ سازمان اتوبوسرانی
سلام علیکم
با احترام، لایحه شماره ٢١/١٩۴۴٩۴ـ ١٣٩۴/١١/۴ در ارتباط با بودجه سال ١٣٩۵ سازمان اتوبوسرانی در جلسه علنی مورخ ١٣٩۴/١٢/٢۶ شورای اسلامی شهر مشهد مقدس مطرح شد و به شرح زیر به تصویب رسید:
ماده واحده: بودجه سال ١٣٩۵ سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد مقدس به شرح آلبوم پیوست (مهر شده از سوی شورای اسلامی شهر مشهد مقدس) با رعایت تبصره زیر تصویب شد.
تبصره: افزایش مبلغ ۵٠٠ ریال به بهای خدمات بلیت اتوبوسرانی به تصویب رسید و این افزایش از تاریخ ١٣٩۵/١٠/١۵ قابل اجرا می باشد.
بدیهی است این مصوبه با رعایت قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور لازم الاجراست.»
سازمان اتوبوسرانی
آلبوم بودجه پیشنهادی سال ١٣٩۵
جدول شماره ٣ ـ منابع حاصل از درآمدهای عمومی، واگذاری دارائییهای سرمایه ای و مالی بر حسب بخش، بند و اجزاء شهرداری مشهد/ سازمان اتوبوسرانی
بودجه سال ١٣٩۵
با عنایت به اینکه عدم برخورد با تخلفات موجب ضرر و زیان مالی به سازمان و شهرداری شده و کنترل و نظارت بر فعالیتهای غیرمجاز مستلزم صرف هزینه می باشد و به جهت رعایت عدالت و ایجاد تفاوت بین افراد قانون مدار و متخلف پیشنهاد می گردد بخشی از مبلغ ضرر و زیان وارده به سازمان از متخلفین مطابق جدول ذیل اخذ گردد.
در پاسخ به شکایت مذکور، رئیس شورای اسلامی شهر مشهد مقدس به موجب لایحه شماره ۴/٩۶/٣٩١/ش ـ ١٣٩۶/١/١۶ توضیح داده است که:
«سلام علیکم
با احترام بازگشت به دادخواست آقای کاظم موسوی بایگی موضوع پرونده شماره ٩۵٠٩٩٨٠٩٠۵٨٠٠٠٠١٠١۶ مبنی بر درخواست ابطال مصوبه شماره ۴/٩۴/١٧٩۵۶/ش ـ ١٣٩۴/١٢/٢٧ شورای اسلامی شهر مشهد مقدس در خصوص بودجه سازمان اتوبوسرانی به استحضار می رساند: ضرورت ساماندهی و نظارت بر فعالیت ناوگان حمل و نقل عمومی، مدیریت شهری را وادار به ایجاد سازمانهای حمل و نقلی از قبیل اتوبوسرانی، تاکسیرانی، حمل بار و سازمان ترافیک کرده است که بسته به نوع خدمات و ارائه آنالیزهای هزینه ای در کمیسیونهای مختلف شورای اسلامی، نرخ خدمات مشخص و مصوب می گردد. بدیهی است کلیه اطلاعات مربوط به خودرو، مالک خودرو و راننده خودرو در بانکهای اطلاعاتی سازمانهای یاد شده جمع آوری و در دسترس می باشد. لذا از آنجا که ناوگانی بالغ بر ٣٠٠٠ دستگاه خودروی عمومی خود مالک (مینی بوس) در سطح شهر مشهد فعالیت دارد و در کشور از لحاظ تعداد بی نظیر است نظارت بر نحوه عملکرد و فعالیت ایشان در این حوزه را به دلیل گستردگی و جمعیتی بالغ بر ١۵ میلیون خدمات گیرنده (زائرین و مجاورین) برای سازمان اتوبوسرانی دو چندان کرده است.
در خصوص صدور پروانه فعالیت از سوی سازمانهای حمل و نقل شهرداری، به استحضار می رساند برابر قانون تأسیس اتوبوسرانی ها (مصوب بهمن ١٣٣١ مجلس شورای ملی) و ماده ٩ قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت (مصوب آبا ١٣٨۶ مجلس شورای اسلامی) و ماده٢ آیین نامه اجرایی قانون مذکور (مصوب شهریور ماه ١٣٨٧ هیأت وزیران) مدیریت و امتیاز جابجایی مسافر در شهرها و محدوده آن به شهرداریها واگذار شده است و همچنین به استناد ماده ۶ آیین نامه مدیریت حمل و نقل بار و مسافر در شهر و حومه (مصوب بهمن ماه ١٣٨٧ هیأت وزیران) اقداماتی نظیر صدور پروانه بهره برداری برای شرکتهای حمل و نقل درون شهری، صدور پروانه فعالیت برای ناوگان فعال در حوزه مزبور و همچنین ارائه پروانه اشتغال برای رانندگان خودروهای حمل و نقل عمومی به عهده شهرداری می باشد. لذا شهرداری مشهد به منظور ساماندهی و شناسایی ناوگان فعال در بخش حمل و نقل عمومی و جلوگیری از برخی بزهکاریها، انحرافات اخلاقی، سود استفاده های احتمالی و … که بعضاً در این حوزه مشاهده می گردید حدود ٢٠ سال است که به استناد مواد قانونی فوق الاشاره با اخذ مجوزات لازم و جلسات مشترک با پلیس راهور با هدف کاهش آلودگی هوا (اغلب ناوگان مزبور عمر بالای ٢٠سال داشته و فرسوده می باشند)، مدیریت و کنترل ترافیک، توسط سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد اقدام به اعمال محدودیت زمانی و مکانی (محدوده ترافیک هسته مرکزی شهر) برای ناوگان جمعی حمل و نقل مسافر (بند ر ماده۶ آیین نامه مدیریت حمل و نقل بار و مسافر) و صدور پروانه فعالیت (بند ح ماده یاد شده) برای ناوگان فعال در سطح شهر می نماید. لذا از آنجا که اقدامات فوق الذکر برای سازمان مذکور هزینه بر می باشد و می باید مجوزات لازم برای وصول درصدی از مبالغ از مراجع ذیربط اخذ شود همه ساله هزینه ها در آلبوم بودجه سازمان فوق پیش بینی و پس از تصویب شورای اسلامی شهر از متقاضیان قابل وصول می باشد.
لازم به توضیح است به منظور ارائه تسهیلات ارزان قیمت به ناوگان دارای پروانه فعالیت، سازمان اتوبوسرانی اقدام به عقد تفاهم نامه با مراکز مجاز معاینه فنی نموده که متقاضیان می توانند در زمان مراجعه از تخفیف ٢۵ درصدی در پرداخت هزینه ها بهره مند شوند. لازم به ذکر است در رابطه با صدور پروانه فعالیت هسته مرکزی شهر، سرویس مدارس و دیگر مجوزات از متقاضیان نه تنها هزینه ای دریافت نمی گردد بلکه به رانندگان سرویس مدارس به جهت اهمیت موضوع به ایشان پیراهن فرم اهداء می گردد. در پایان ضمن تقدیم لایحه دفاعیه فوق مستدعیست نسبت به صدور حکم به رد دادخواست ایشان عنایت نموده و شورای اسلامی شهر مشهد مقدس را در پیشبرد اهداف والای مدیریت شهری پایتخت معنوی ایران یاری فرمایند.»
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ١٣٩٧/۶/١٣ با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.
رأی هیأت عمومی
با توجه به اینکه مطابق ماده ١٠ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ١٣٩٢ و اصل ٣۶ قانون اساسی اختیار وضع مقرره در خصوص مجازات و اقدامات تامینی و تربیتی منحصراً در اختیار مجلس شورای اسلامی بوده و صرفاً به موجب قانون می باشد و همچنین تجویز هر نوع اخذ وجهی از مردم به تجویز قانونگذار بوده و برای شوراهای اسلامی در قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران چنین صلاحیت و اختیاری پیش بینی نشده است، بنابراین ردیف نهم از جدول شماره ٣ تحت عنوان منابع حاصل از درآمدهای عمومی واگذاری داراییهای سرمایه ای و مالی بر حسب بخش، بند و اجزاء و بندهای ١ ،۶ و ٧ جدول مجوز تردد مصوبه شماره ۴/٩۴/١٧٩۵۶/ش ـ ١٣٩۴/١٢/٢٧ شورای اسلامی شهر مشهد به دلایل فوق الذکر، مستند به بند ١ ماده ١٢ و ماده ٨٨ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ١٣٩٢ ابطال می شود.
معاون قضایی دیوان عدالت اداری ـ مرتضی علی اشراقی